Bănci și Asigurări

Ping-pong cu pensiile românilor: Guvernul vrea să "mute" o parte din contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) către Pilonul I

Ping-pong cu pensiile românilor: Guvernul vrea să...

Autor: Mediafax

25.08.2017, 08:13 2802

O mutare a unei părţi din această contribuţie, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetăţean la momentul pensionării, au precizat sursele citate.

Aceleaşi surse au arătat că diminuarea contribuţiei virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin OUG, în aproximativ două săptămâni.

În presă au apărut, în această săptămână, informaţii potrivit cărora ministerul Finanţelor ar intenţiona să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Românii au virat 5,9 mld. lei la fondurile de pensii private obligatorii în 2016. Guvernul PSD are pe masă şi varianta unei scăderi a contribuţiei pentru a face rost de bani la buget

Românii au virat anul trecut contribuţii în valoare de 5,9 miliarde de lei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), în condiţiile în care fiecare român cu vârsta până în 35 de ani a fost obligat să contribuie lunar la un fond de pensii cu 5% din valoarea salariului brut.

Din ianuarie 2017 contribuţia a fost majorată cu 0,01 puncte procentuale la 5,1%. Nivelul actual al contribuţiei a fost pus în discuţie de actuala guvernare, iar printre variantele puse pe masa fondurilor de pensii se numără reducerea la 2,5% sau chiar la 1% a contribuţiei, în condiţiile în care aceasta trebuia să ajungă la 6% încă din 2016, conform calendarului iniţial.

O contribuţie diminuată de la 5,1% la 2,5% ar duce la înjumătăţirea banilor care intră anual în administrarea fondurilor de pensii până la nivelul de 2,9 miliarde de lei, în scenariul puţin probabil ca numărul de participanţi şi nivelul salariului brut să să menţină. Creşterea numărului de contribuabili, precum şi avansul salariului brut au ca impact creşterea contribuţiilor în valoare absolută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO