Bănci și Asigurări

Plan ambiţios al celei mai mari bănci din Germania: Deutsche Bank va reduce cheltuielile anuale cu 3,5 miliarde euro

Plan ambiţios al celei mai mari bănci din Germania:...

Autor: Anca Dumitrescu

27.04.2015, 15:55 222

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu până la 5,8%, cel mai mult după luna octombrie, fiind ulterior tranzacţionate la bursa din Frankfurt în declin cu 4,5%, în urma informaţiei că banca a redus ţinta de profit, în cadrul unui nou plan pe termen de cinci ani anunţat luni. De la începutul acestui an, titlurile Deutsche Bank sunt totuşi în urcare cu 21%.

"Planul nu este cum am sperat. Echipa de conducere a rămas aproape neschimbată. De ce am crede că această echipă va performa de această dată, când nu a reuşit înainte", a declarat Stuart Graham, analist la Autonomous Research în Londra.

Potrivit planului, banca intenţionează să reducă îndatorarea cu 150 de miliarde de euro la divizia de investiţii, până în 2018, prin restrângerea operaţiunilor cu instrumente derivate şi optimizarea altor activităţi.

Reorganizarea va costa circa 800 de milioane de euro, urmând să aibă un impact asupra veniturilor anuale de aproximativ 600 de milioane de euro.

Deutsche Bank intenţionează să se retragă din 7-10 ţări, dintr-un total de 70 în care este prezentă, şi să închidă până la 200 de sucursale, dar şi să cheltuiască până la 2,5 miliarde de euro cu proiecte digitale şi extinderea operaţiunilor de tranzacţii şi a diviziei de management al averilor.

Banca precizează că economiile de 3,5 miliarde de euro se vor adăuga altor reduceri de costuri de circa 1,2 miliarde de euro care trebuie realizate în acest an, parte a unui program anterior de economisire a 3,3 miliarde de euro realizat prin vânzarea aproape integrală a diviziei Postbank şi restrângerea operaţiunilor cu instrumente financiare.

Deutsche Bank a plătit săptămâna trecută o amendă record de 2,5 miliarde de dolari, pentru manipularea dobânzilor interbancare.

Profitul net a scăzut în primul trimestru la 544 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în intervalul similar al anului trecut, afectat de costuri legale de 1,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO