Bănci și Asigurări

Plasamentele investitorilor străini în titluri de stat româneşti au revenit pe creştere în decembrie 2016, ponderea urcând la 17,6%

Plasamentele investitorilor străini în titluri de stat...

Autor: Claudia Medrega

08.03.2017, 00:05 229
Intrările de investiţii străine de porto­fo­liu pe piaţa titlurilor de stat au revenit pe creş­tere în ultima lună a anului trecut, după de­clinul din noiembrie, ajungând la 22,4 mld. lei. Ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul por­tofoliului de datorie publică internă a urcat la finalul anului trecut până la 17,6%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.
 
În noiembrie, ponderea deţinerilor investi­to­rilor străini scăzuse la 16,8%, faţă de 18,3% la finele lunii octombrie, marcând cea mai pu­ternică scădere lunară de anul trecut. Şi la fi­nalul anului 2015, investitorii străini aveau ca şi în decembrie 2016 un portofoliu de titluri de stat reprezentând 17,6%.
 
Analizând structura, se observă că por­tofoliul de titluri de stat în lei aparţinând nere­zid­enţilor era în decembrie 2016 de aproape 21,4 mld. lei, iar deţinerile de titluri denomi­na­te în euro emise pe piaţa internă au urcat la 231,2 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Fi­nan­ţelor. Din totalul titlurilor de stat deno­minate în lei, străinii aveau în decembrie o pon­dere de 17,8%, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, iar deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emise pe piaţa locală repre­zentau 13,6% din totalul de 1,7 mld. euro.
 
Băncile locale sunt în continuare princi­pa­lul deţinător de titluri de stat în lei şi euro, cu o pondere de circa 47%, în scădere, în timp ce inves­titorii rezidenti aveau 35,1% din total la sfârşitul anului 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO