Plasamentele investitorilor străini în titluri de stat româneşti au revenit pe creştere în decembrie 2016, ponderea urcând la 17,6%

8 mar 2017 Autor: Claudia Medrega

Intrările de investiţii străine de porto­fo­liu pe piaţa titlurilor de stat au revenit pe creş­tere în ultima lună a anului trecut, după de­clinul din noiembrie, ajungând la 22,4 mld. lei. Ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul por­tofoliului de datorie publică internă a urcat la finalul anului trecut până la 17,6%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.
 
În noiembrie, ponderea deţinerilor investi­to­rilor străini scăzuse la 16,8%, faţă de 18,3% la finele lunii octombrie, marcând cea mai pu­ternică scădere lunară de anul trecut. Şi la fi­nalul anului 2015, investitorii străini aveau ca şi în decembrie 2016 un portofoliu de titluri de stat reprezentând 17,6%.
 
Analizând structura, se observă că por­tofoliul de titluri de stat în lei aparţinând nere­zid­enţilor era în decembrie 2016 de aproape 21,4 mld. lei, iar deţinerile de titluri denomi­na­te în euro emise pe piaţa internă au urcat la 231,2 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Fi­nan­ţelor. Din totalul titlurilor de stat deno­minate în lei, străinii aveau în decembrie o pon­dere de 17,8%, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, iar deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emise pe piaţa locală repre­zentau 13,6% din totalul de 1,7 mld. euro.
 
Băncile locale sunt în continuare princi­pa­lul deţinător de titluri de stat în lei şi euro, cu o pondere de circa 47%, în scădere, în timp ce inves­titorii rezidenti aveau 35,1% din total la sfârşitul anului 2016.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.03.2017

 
Cuvinte cheie:
titluri de stat
, revenire
, crestere
, investitori straini
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide