Bănci și Asigurări

Plăţile cu cardul s-au dublat în doi ani, ajungând la 63 mld. lei în 2017, dar retragerile de la ATM sunt încă de trei ori mai mari

Autor: Anelis Baciu

21.02.2018, 00:07 691

Românii au efectuat plăţi cu cardul la POS-urile comercian­ţilor şi în me­diul online în valoare de 63 de mi­liarde de lei în 2017, de aproape două ori mai mult decât în urmă cu doi ani, arată datele BNR agre­ga­te de ZF.

Mai mult, plăţile cu cardul s-au intensificat în al patrulea trimestru din 2017, în con­di­ţiile în care în acest interval de timp s-au efec­tuat tranzacţii de apro­ximativ 18,4 miliarde de lei faţă de 16,4 mi­liar­de de lei în trimestrul anterior.

În timp ce plăţile cu car­dul au crescut cu 30%, retra­gerile de la ban­co­ma­te au avansat cu un ritm de 14% anul trecut şi au ajuns la 173 mi­liar­de de lei. Deşi plăţile cu cardul cresc mai accelerat decât retragerile, acestea din urmă continuă să fie de aproape trei ori mai mari.

Ca număr însă, tranzacţiile cu car­dul au depăşit retragerile de la ban­co­ma­te, dar diferenţa de valoare se păs­trea­ză ca urmare a unei tranzacţii medii semnificativ mai mari, de aproximativ 670 de lei în cazul retragerilor în com­pa­raţie cu o valoare medie a unei plăţi cu cardul de aproximativ 120 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO