Bănci și Asigurări

Polonezii de la Kruk au cheltuit 88 mil. euro pe achiziţii de creanţe în Romania anul trecut

Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk Romania

Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk Romania

Autor: Anelis Baciu

07.03.2017, 00:05 180

Compania poloneză de colectare de creanţe Kruk a investit 88 milioane de euro anul trecut în achiziţii de portofolii din plan local, o sumă de peste două ori mai mare decat cea din 2015.

Reprezentanţii Kruk nu precizează tipul creanţelor achiziţionate, ci spe­ci­fică doar că cea mai mare parte a porto­foliilor sunt de retail, cel mai probabil din sectorul financiar (bănci şi asi­gurări), telecom şi utilităţi. Valoarea in­vestiţiilor realizate în Romania anul trecut de Kruk reprezintă 30% din to­talul investi­ţiilor la nivelul grupului polonez.

Valoarea nominală a creanţelor vandute sau externalizate spre colectare de către bănci şi companii din piaţa romanească a însumat 3,1 miliarde de euro în 2016, în creştere cu 54% faţă de anul precedent.

"Volumul cres­cut de porto­folii de pe piaţa ro­manească s-a da­torat, printre al­tele, şi celei mai mari tranzacţii pe piaţa de profil. Împreună cu IFC (divizia de in­ves­tiţii a Băncii Mon­diale - n. red.), Kruk a achiziţio­nat un port­ofoliu de creanţe cu o valoare nominală de 600 mi­lioane de euro de la grupul Eurobank. În 2016, investi­ţiile Kruk în por­to­folii de creanţe ce­siona­te în Romania au atins cifra de 87,9 mi­lioa­ne euro, cele mai mul­te fiind în portofolii de retail, com­pa­ra­tiv cu 36,6 milioane euro în 2015. Investi­ţi­ile din 2016 ne-au adus o cotă de 35% pe piaţa achi­ziţiilor de portofolii compa­rativ cu 37%, cotă deţinută în anul pre­ce­dent", a afirmat Tomasz Ignaczak, direc­torul general al Kruk Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO