Bănci și Asigurări

Ponderea creditelor imobiliare în lei s-a triplat în şapte ani, creditele în euro au coborât sub 70%, iar procentul împrumuturilor în franci s-a înjumătăţit

Ponderea creditelor imobiliare în lei s-a triplat în...

Autor: Claudia Medrega

05.04.2015, 14:05 363

Ponderea creditelor imobiliare în lei acordate populaţiei s-a triplat în ultimii şapte ani, ajungând la aproape un sfert din total, împrumuturile în euro au coborât sub 70%, în timp ce procentul creditelor în franci acordate pentru cumpărarea locuinţelor s-a înjumătăţit, coborând sub 8%, potrivit datelor BNR.

La sfârşitul anului 2008, când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţă în România, după perioada de boom a creditării ipotecare şi a economiei, ponderea împrumuturilor imobiliare în lei era de doar 8%. După şapte ani, aproximativ 24% din creditele acordate pentru cumpărarea de locuinţe sunt în moneda naţională.

Creditele în lei au devenit atractive în special în ultimii doi ani ca urmare a scăderii dobânzilor, nivelul apropiindu-se de costul creditelor în valută. Ieftinirea împrumuturilor în lei a fost încurajată de relaxarea politicii monetare a BNR, care a coborât dobânda-cheie până la 2,75% pe an în 2014. Iar relaxarea politicii monetare a continuat în acest an.

Creditele imobiliare se vând în prezent la dobânzi de aproximativ 5% pe an, ceea ce înseamnă că rata lunala un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani este de circa 1.000 de lei.

Datele BNR indică o triplare a stocului de credite în lei acordate pentru cumpărarea de locuinţe în 2014, până la 10,4 mld. lei. Doar în decembrie 2014 stocul creditelor crescuse cu 1,4 mld. lei, triplu faţă de media lunilor anterioare, ceea ce echivalează cu circa 7.000 de credite noi.

Creşterea volumului de credite acordate pentru achiziţia de locuinţe a fost impulsionată şi de trecerea programului guvernamental Prima casă, prin care băncile vând credite imobiliare garantate de stat, exclusiv la varianta în lei. La nivelul întregii pieţe, creditele Prima casă reprezintă aproximativ 50% din stocul de credite imobiliare.

Scăderea la jumătate a dobânzilor şi disiparea efectelor crizei asupra preţurilor locuinţelor au condus şi la revigorarea tranzacţiilor imobiliare rezidenţiale, datele statistice indicând pe lângă accelerarea vânzărilor de împrumuturi ipotecare în lei, şi creşterea numărului de locuinţe noi.

Cum au evoluat împrumuturile în valută

În timp ce împrumuturile în lei au dat semne de redresare, cele în valută şi-au continuat scăderea în ultimii ani.

Ponderea împrumuturilor imobiliare în euro pentru populaţie era la sfârşitul anului 2008 de 75,7%, iar în 2011 a depăşit pragul de 80% din totalul creditelor de acest tip. Vârful, de 84,4%, a fost atins în vara anului 2013, iar de atunci trendul a fost descedent. La sfârşitul anului trecut ponderea împrumuturilor imobiliare în euro a coborât sub pragul de 70%, până la 67,5%.

Povara creditelor în euro a devenit tot mai greu de suportat odată cu deprecierea leului. Evoluţia cursului a fost şi rămâne în con­tinuare un subiect extrem de sensibil pentru români în condiţiile în care peste 60% dintre împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, cea mai mare parte fiind în euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO