Bănci și Asigurări

Ponta, la şedinţa de Guvern: Modificăm Codul Fiscal. Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%. TVA la apă scade de la 20% la 9%

Autor: Alice Draghici

23.10.2015, 12:30 2237

"Discutăm azi (vineri - n.r.) şi marţi sper să adoptăm câteva modificări la Codul Fiscal, care sunt tot în sprijinul mediului de afaceri şi al continuării creşterii economice", a declarat premierul Victor Ponta, în debutul şedinţei speciale a Guvernului.

Executivul va modifica Codul Fiscal din nou, prin ordonanţă de urgenţă, pentru a reduce de la 1 ianuarie TVA la apă la 9%, impozitul pe dividende la 5%, dar va majora în acelaşi timp plafoanele microîntreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

De ce este importantă reducerea impozitului pe dividende. Cum ar putea să ajungă România un hub fiscal

Astfel, TVA la apă va fi redusă de la începtul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial, măsura având un impact de 250 milioane de lei, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El estimează că, în urma aplicării cotei reduse de TVA la apă, consumul va creşte, iar preţurile multor produse şi servicii în economie vor scădea.

Totodată, Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicându-se pentru sumele primite în 2016 aferente dividendelor realizate în acest an.

Microîntreprinderile vor avea plafoanele majorate de la 65.000 euro la 100.000 euro, dar vor fi impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi.

Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi, dar scade la 2% dacă firma are un salariat şi la 1% dacă angajează două persoane. Facililitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o anumită perioadă, fără discontinuităţi.

În cadrul discursului din Parlament, Ponta a prezentat şi distribuţia georgrafică a investitorilor. Marea Britanie este cel mai mare deţinător de eurobonduri pe 10 ani, în proporţie de 31%, urmat de România cu 12% şi Germania şi Austria cu 11%. În cazul eurobondurilor pe 20 de ani, România deţine doar 8%, faţă de 42% Marea Britanie, 18% Germania şi Austria şi 16% SUA. 

Vedeţi AICI prezentarea Prim Ministrului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO