Bănci și Asigurări

Câţi bani au depus românii la bănci anul acesta.Vârful lunar al depozi­telor a fost atins în 2009, când erau depuşi lunar circa 11 mld. lei

12.11.2016, 21:45 833

Clienţii persoane fizice au depus la bănci în depozite economii în lei în valoare de 59 de miliar­de de lei (13,2 mld. euro) în in­ter­valul ianuarie-septem­brie a aces­tui an, în scădere cu peste 7% faţă de ace­laşi interval al anului trecut, arată datele BNR agregate de ZF.

Volumul depozitelor noi scade vizibil lună de lună, în condiţiile în care boni­fica­ţi­ile plătite de bancheri sunt la minime isto­rice, iar apetitul pentru consum este în creştere.

De exemplu, în luna septembrie persoa­nele fizice au pus la bănci în depozite circa 6 mi­liarde de lei, faţă de 6,2 mld. lei în luna august sau 6,3 miliarde de lei în luna iulie. Spre comparaţie, la începutul anului econo­mi­ile lunare plasate la bănci depăşeau 7 mld. lei.

Vârful lunar al depozi­telor a fost atins în 2009, perioadă în care românii puneau circa 11 miliarde de lei în fiecare lună. De altfel, se re­marcă o corelaţie între valoarea ridicată a de­pozitelor şi criza economică. Pe măsură însă ce efectele crizei dispar, iar încrederea în eco­nomie revine, populaţia direcţionează ma­re parte din resursele financiare spre consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO