Bănci și Asigurări

Populaţia şi firmele au depus cu 8% mai mulţi bani la bănci în ianuarie decat în ianuarie 2016

Populaţia şi firmele au depus cu 8% mai mulţi bani la...

Autor: Anelis Baciu

24.02.2017, 19:45 326

Depozitele persoanelor fizice şi companiilor la bănci au avansat cu 8%, pană la 270 miliarde de lei (60 mld. euro) în luna ianuarie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de BNR. Deşi depozitele s-au menţinut pe plus an la an, se observă o reducere a volumului eco­nomiilor cu 1,3% faţă de luna decembrie a anului trecut.

Contractarea depozitelor a fost determinată în principal de scăderea bonificaţiilor plătite de bancheri pană la sub 1%, în medie, dar şi de apetitul tot mai mare pentru consum, ca ur­mare a revenirii încrederii în economie. Totuşi, creşterea anua­lă a volumului depozitelor rămane o enigmă pentru specialişti.

Cea mai mare parte a depozitelor la bănci, aproximativ 70%, echivalentul a 184 miliarde de lei, sunt în monedă locală. Depozitele în lei au înregistrat în ianuarie un plus anual de aproape 10%.

Creşterea a fost susţinută atat de depozitele populaţiei, cat şi ale firmelor. Populaţia avea la bănci depozite în lei de 103,5 miliarde de lei, cu circa 11% mai mult decat în ianuarie 2016, în timp ce companiile aveau economii în lei de 81 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO