Bănci și Asigurări

Populaţia şi firmele au rate neplătite de 4,1 mld. euro

Populaţia şi firmele au rate neplătite de 4,1 mld. euro

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Autor: Ciprian Botea

06.06.2011, 23:53 726

Ratele restante la creditele populaţiei şi companiilor aucrescut cu 3% în aprilie şi au ajuns la 16,8 miliarde lei (4,1 mld.euro), adică 7,2% din totalul sumelor datorate, arată dateleBNR.

Creşterea restanţelor a accelerat în aprilie, în con­diţiileîn care în luna anterioară avansul fusese de numai 0,8%. Valoareatotală a întârzierilor la plata ratelor a avansat cu 57% în ultimulan. Ritmul de creş­tere s-a diminuat însă faţă de 2009 şi 2010 şibancherii se aşteaptă la o stabilizare a portofoliilor de crediteîn a doua parte a anului pe măsură ce economia începe să îşirevină.

"Nu cred că putem vorbi de o scădere a dobânzilor la creditelenoi în cazul populaţiei în ultima perioadă. Scăderea este însă maipronunţată în cazul creditelor în sold şi cred că de aici vineimpactul pozitiv asupra economiei", spune NicolaieAlexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Cea mai mare parte din sumele restante este reprezentată deîntârzierile mai mari de 90 de zile, care cumulează 13,8 mld. lei(3,4 mld. euro). Şansele de recuperare a acestor sume sunt minime,astfel că sunt trecute în categoria pierdere şi sunt provizionateintegral.

Populaţia şi firmele datorau băncilor 233,7 mld. lei lasfârşitul lui aprilie, în creştere cu 1,3 mld. lei faţă de lunaanterioară. Sumele datorate au urcat cu 2,1% în ultimul an.

Soldul total al creditelor acordate şi angajamentelor asumate debănci ajungea la 271,5 mld. lei în aprilie, fiind cu 6% pestenivelul înregistrat în ace­eaşi perioadă din 2010. Aproape 60% dinîmprumuturi şi angajamente sunt în euro.

Cererea de credite a rămas slabă şi în luna aprilie, băncileverificând în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare de la BNRdoar 112.600 de clienţi, cu 12,5% mai puţini decât în lunaanteri­oară. Numărul acestora este de şase-şap­te ori mai mic decâtînainte de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO