Bănci și Asigurări

Poupet, BRD: Reevaluarea garanţiilor imobiliare şi insolvenţa multor companii au umflat provizioanele

Poupet, BRD: Reevaluarea garanţiilor imobiliare şi insolvenţa multor companii au umflat provizioanele

Autor: Razvan Voican

14.02.2011, 23:58 171

BRD a derulat anul trecut o operaţiune de reevaluare agaranţiilor imobiliare, incluzând întreg portofoliul de crediteipotecare, ceea ce a contribuit la creşterea costului riscului şiimplicit la reevaluarea provizioanelor, ceea ce s-a reflectat dinpunct de vedere tehnic în scăderea profitului net din trimestrul alpatrulea până la 27 mil. lei (5,3% din câştigul anual total).

"Am făcut o reevaluare sistematică a garanţiilor ipotecare,conform regulilor BNR, rezultând în general o scădere a valoriiacestora. Nu aş putea spune care a fost ajustarea medie pentru căreevaluarea nu s-a făcut într-o manieră generală, ci de la caz lacaz, însă cu siguranţă a contribuit la creşterea costuluiriscului", a declarat Guy Poupet, preşedintele BRD.

El spune că riscul a reprezentat elementul marcant al anuluibancar 2010, factori adverşi din economie precum majorarea TVA saureducerea salariilor din sectorul bugetar reflectându-se îndegradarea "puternică" a calităţii portofoliilor de crediteacordate persoanelor fizice şi IMM-urilor, inclusiv pe segmentulcreditelor ipotecare, în timp ce sectorul companiilor mari - pecare BRD se declară lider - a rezistat relativ mai bine.

BRD a raportat o creştere a costului net al riscului cu 132 depuncte de bază, până la 458 de puncte, nivel triplu faţă de2008.

"Creşterea se explică şi prin măsurile tehnice pe care le-amluat, cu caracter excepţional, precum reevaluarea garanţiilorcolaterale şi reevaluarea provizioanelor, dar şi prin intrarea îninsolvenţă a unor clienţi companii."

În acelaşi timp, Poupet spune că BRD a recurs şi la operaţiunide "curăţare" a bilanţului prin vânzarea creditelor de retail careau acumulat întârzieri la plată mai mari de un an.

"În mod regulat am vândut credite acordate persoanelor fizicepentru care nu mai aveam speranţă de recuperare, respectiv care aurestanţe mai mari de 365 de zile şi care au fost provizionate100%", a declarat Poupet pentru ZF.

El spune că aceasta este şi una dintre explicaţiile scăderii cu1% a soldului creditelor comparativ cu nivelul din 2009, trimestrulal IV-lea consemnând o scădere de 1,7%. În acelaşi timp, BRD araportat o scădere cu 6,6% a angajamentelor extrabilanţiere.Angajamentele totale ale băncii au scăzut de la 44 mld. lei în 2009la 42,9 mld. lei în 2010.

Cât recuperează BRD dintr-un credit restant vândut unei companiide recuperare de creanţe? "Rata medie de recuperare este de circa6%. Sigur, aş prefera să fie mai mult, dar asta este piaţa."

Poupet afirmă că aceasta constituie "o formă de curăţare abilanţului". Cât priveşte oportunitatea ca în sistemul bancar să serecurgă sistematic la operaţiuni de write down sau chiar write off(diminuare/"ştergere" a unor active neperformante din bilanţuri),el spune că acestea sunt decizii care depind de evaluarea fiecăreibănci, în funcţie de situaţia bilanţieră.

Şeful BRD susţine că se simte confortabil cu gradul actual de"curăţenie" al bilanţului băncii. "Nu avem nevoie de măsuridrastice, agresive, pentru a menţine o bună structură bilanţieră."El se aşteaptă la o stabilizare a costului riscului în acest an şipoate chiar la o ameliorare spre sfârşitul lui 2011, cu efectpozitiv asupra rezultatelor băncii.

Am controlat strict cheltuielile în 2010

BRD şi-a redus anul trecut cheltuielile operaţionale cu 6% faţăde 2009, până la 1,4 mld. lei, obţinând o creştere "satisfăcătoare"(de 8,2%) a profitului operaţional brut, până la 2,24 mld. lei.

Cheltuielile pentru investiţii s-au diminuat cu 24%, până la 130mil. lei (31 mil. euro), principalele destinaţii fiind partea deimobiliare şi infrastructura IT. De cealaltă parte, venitul netbancar a crescut cu 2%, până la 3,68 mld. lei, o cotă de 52%provenind din marja de dobândă, faţă de 47% în 2009, în timp cecomisioanele au adus 36%, faţă de 38% în 2009.

Poupet se declară chiar "foarte satisfăcut" de scăderearaportului cost/venit până la 39% faţă de 42% în 2008 şi 2009.Acest aspect este considerat "impresionant" şi de către analiştiiRaiffeisen Capital&Investment, care remarcă pentru trimestrulal patrulea un raport de 42,2% faţă de 43,9% în aceeaşi perioadădin 2009.

În pofida dinamicii slabe a activităţii, BRD şi-a măritpersonalul cu 112 angajaţi după o reducere de 363 operată în 2009."Am recrutat puţin anul trecut, ceea ce arată voinţa noastră de arămâne activi pe piaţă.

Pe de altă parte, capitalurile proprii au continuat să urceuşor, ajungând la aproape 5 mld. lei (1,2 mld. euro), însă scădereaprofitului a dus la diminuarea drastică a rentabilităţiicapitalului (ROE), de la 19% în 2009 la 11,9% în 2010.

Urmează un an "de tranziţie"

Şeful BRD afirmă că este dificil de făcut pronosticuri pentru2011, însă cert este că începutul de an rămâne dificil, iar ieşireadin criză se va realiza progresiv atât în Europa, cât şi în Româniaîn particular.

"Estimăm că va fi un an de tranziţie, cu un scenariu de bază deieşire din criză susţinut de programul cu FMI şi în care rolulsectorului public ar trebui să crească, inclusiv prin proiecte deinvestiţii în echipamente şi infrastructură." El spune că BRD vacontinua eforturile de control al cheltuielilor şi al riscului -care nu trebuie relaxat într-un asemenea context dificil.

"Mergem pe un scenariu de ameliorare a conjuncturii economice şisperăm să putem continua eforturile de creditare şi pentrupersoanele fizice, şi pentru companii."

Vom majora capitalul numai din profitul pe2010

Şeful BRD afirmă că nu vede pentru anul acesta necesitatea uneimajorări de capital cu bani noi, însă banca va folosi ca şi în aniitrecuţi o parte din profitul realizat în 2010 pentru consolidareacapitalului. "Aşa cum am mai făcut-o, vom integra o parte dinrezultat în capital."

Anul trecut, acţionarii BRD au aprobat distribuirea de dividendeîn limita a numai 25% din profitul de 779 mil. lei obţinut în 2009,faţă de o cotă de 37% alocată din profitul pe 2008, respectiv de45% din profitul pe 2007.Poupet spune că rămâne ca AGA convocatăpentru 18 aprilie să decidă cum anume va arăta politica dedividende din acest an.

Acţiunile BRD înregistrau ieri după amiază o creştere de 1,76%,până la 13,9100 lei, rezultând o capitalizare bursieră de circa2,28 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO