zf cele mai citite

Poziţie fără precedent. Şeful bancherilor ridică tonul: Să nu vă întrebaţi de ce băncile nu mai acordă credite sau cresc costurile

6 mar 2016 Ziarul Financiar

Sergiu Oprescu, preşedintele ARB: „Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Fotograf: Silviu Matei

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieşit ieri într-o declaraţie fără pre­cedent avertizând că urmează înăspri­rea condiţiilor de creditare şi majorarea costurilor odată cu aproba­rea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să ştie ce a generat această situaţie. El a recunoscut pierderea de către bănci a „bătăliei populisto-mediatice“ privind legea dării în plată.

„Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria şi să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi ştim că majoritatea tăcută se va trezi şi va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aş vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere şi de lipsa de pro­por­ţio­nalitate între vocea noastră şi cre­dibilitatea vocii noastre, şi vocea cealaltă“, a declarat el.

Proiectul de lege privind darea în plată a imobilelor a stârnit numeroase con­troverse alimentând nervozitatea ban­cherilor, care nu mai reuşesc să gă­seas­că punţi comune cu parla­men­tarii, care în mod uzual i-au susţinut având în vedere că mulţi au luat credite de la bănci.

Bancherii au avertizat că vor ma­jo­ra avansul la creditele ipotecare dacă va fi aprobată legea privind darea în plată a imobilelor, însă deja trei bănci – Raiffeisen, Bancpost şi Banca Ro­mânească - nu au mai avut răbdare şi au decis să facă deja această mişcare în toiul dezbaterilor din Parlament pri­vind darea în plată.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat recent „vocea stinsă“ a ARB şi a arătat că există confuzie foarte mare în rândul societăţii în privinţa legii dării în plată.

Legea dării în plată a fost aprobată în unanimitate de Senat pentru cre­di­tele cu garanţie imobiliară mai mici de 150.000 de euro şi va fi discutată săptă­mâ­na viitoare în Camera Deputaţilor, care va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte proiectul de act normativ.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2016

 
Cuvinte cheie:
setgiu oprescu
, bancheri
, banci
, credite
, costuri
, legea darii in plata
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide