Bănci și Asigurări

Prabusirea cererii ii face pe bancheri sa alerge dupa clienti

Prabusirea cererii ii face pe bancheri sa alerge dupa clienti
12.04.2010, 23:05 34

In acelasi timp, bancile au fost impinse sa reia creditarea side politica Bancii Nationale, care nu a mai intervenit in ultimeleluni pentru a steriliza excesul de lei de pe piata monetara,fortand astfel dobanzile interbancare sa coboare si sa ramana la unnivel scazut, ceea ce a afectat jucatorii cu lichiditatiexcedentare. Ieri, dobanzile pe termen foarte scurt se situau inintervalul 2,29-2,79% pe an si nu treceau de 6,4% pe an nici pentruscadente lungi de pana la un an.

"BNR este consecventa cu mesajul de incurajare a creditarii inlei: lasa dobanzile jos pana cand bancile se vor convinge calichiditatile excedentare le costa. Practic toate bancile auprograme de creditare, dar astfel vor fi mai convinse ca aceastaeste singura solutie de a face bani", a spus dealerul uneibanci.

In ultimul an, soldul creditului de consum a scazut cu catevasute de milioane de lei in fiecare luna, cea mai drastica ajustarefiind inregistrata in ianuarie, cand portofoliile bancilor s-audiminuat cu 1,38 mld. lei. La sfarsitul lui februarie, soldulcreditelor de consum ajungea la 70,6 mld. lei (17,1 mld. euro), inscadere de la 76 mld. lei in aceeasi luna a anului trecut, aratadatele BNR.

In acest context, piata a fost inundata cu promotii la creditelede retail, care vin chiar si cu dobanzi nominale de o singura cifrala lei.

Chiar daca scaderea dobanzilor ar putea aduce bancilor cativaclientii in plus, tot nu va rezolva principala problema cu care seconfrunta bancherii - lipsa cererii solvabile de credite, spunanalistii. In februarie, de exemplu, bancile au verificat cu putinpeste 100.000 de potentiali clienti care doreau credite in bazelede date ale BNR, de zece ori mai putin decat in perioada de boom acreditarii.

"Cred ca pentru moment principala problema nu o reprezintadobanda, ci lipsa cererii solvabile, influentata de sentimentulnegativ al consumatorilor. Un om care se intreaba daca pana lasfarsitul anului va mai avea loc de munca sau daca venitul ii varamane la nivelul din prezent nu cred ca mai cauta sa ia un creditde consum, ci mai degraba sa economiseasca", comenteaza LucianAnghel, economistul-sef al BCR. In acelasi timp, clientii careincearca sa ia un credit acum au de trecut teste mult mai riguroasedecat in trecut pentru ca bancile nu mai sunt dispuse sa dea cursoricarei cereri avand in vedere problemele in crestere cuimprumuturile neperformante. "Bancile raman prudente in politica decreditare si solicita colaterale clientilor sau incheierea deasigurari, precum si un istoric de credit bun in cazul creditelorde nevoi personale", noteaza Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank.

Totusi, analistii se asteapta la o evolutie pozitiva, dar lenta,a creditului de consum incepand cu a doua parte a anului candsentimentul clientilor se va imbunatati si economia va incepe safunctioneze mai bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO