Bănci și Asigurări

Prabusirea pietei auto a adus prima scadere a afacerilor Porsche Leasing

Prabusirea pietei auto a adus prima scadere a afacerilor Porsche Leasing

Kurt Leitner, directorul general al Porsche Finance Group: Estimam ca valoarea bunurilor finantate anul acesta va fi de 226 mil. euro (FOTO: Agerpres)

16.03.2009, 18:33 44

Porsche Leasing, companie captiva a importatorului auto Porsche si unul dintre cei mai mari jucatori din piata, a incheiat anul trecut cu o valoare a bunurilor finantate de 308 milioane de euro, in scadere cu 7,5% fata de anul anterior, din cauza prabusirii pietei auto in ultimele luni din 2008.

Aceasta este prima scadere a afacerilor companiei, dupa ce in trecut Porsche Leasing a avut cresteri de la un an la altul datorita exploziei vanzarilor de masini.
"Avand in vedere ca afacerea noastra este 100% conectata la piata auto, descresterea inregistrata in acest domeniu a determinat scaderea si in sectorul nostru de activitate", a declarat Kurt Leitner, directorul general al Porsche Finance Group, care cuprinde, pe langa compania de leasing, o banca, o firma de leasing operational, o companie de asigurari si un broker de asigurari.
In 2008 vanzarile de autovehicule pe piata locala au scazut cu 12%, pana la circa 324.000 de unitati. Cel mai mult au scazut vanzarile de autoturisme autohtone, cu 26%, pana la 82.000 de unitati.
Structura portofoliului Porsche Leasing a ramas anul trecut similara celei din 2007. Astfel, 92% din finantari au fost acordate pentru achizitia de autoturisme, iar 8% pentru vehicule comerciale mici. In 2007, autoturismele au reprezentat 93% din portofoliu. Un sfert din clientii Porsche Leasing sunt persoane fizice, iar restul de 75% sunt companii.
Porsche Leasing nu a publicat si profitul sau pierderea din 2008.
"Estimam ca valoarea bunurilor finantate va fi in acest an de 226 de milioane de euro. Toate estimarile noastre se bazeaza pe evolutia pietei auto", a mai spus Leitner. Atingerea acestei valori ar insemna o scadere de 27% a finantarilor comparativ cu 2008. De altfel, majoritatea firmelor de leasing de pe piata si-au bugetat pentru acest an scaderi sau, in cel mai bun caz, stagnari ale afacerilor.
Piata de leasing a inregistrat anul trecut o scadere de 3%, ajungand la circa 4,8 miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), iar pentru anul acesta este estimata o reducere de 20-30%.
Piata s-a prabusit in ultimul trimestru din 2008, cand totalul finantarilor acordate de firmele de leasing a scazut cu 60% fata de trimestrul anterior, pana la 537,4 milioane de euro.
Porsche Leasing a fost in 2007 a treia companie de pe piata de profil. Printre cei mai mari jucatori din aceasta piata se mai numara BCR Leasing, UniCredit Leasing Corporation, BRD Sogelease, Raiffeisen Leasing sau Tiriac Leasing.
Vanzarile de masini au continuat sa scada si in primele luni din 2009, iar odata cu acestea scad si afacerile companiilor de leasing, avand in vedere ca finantarile auto reprezinta 71% din totalul pietei.
Valoarea acestora este de 3,38 miliarde de euro in 2008, in crestere cu 1% peste nivelul din anul anterior.
Din acestea, 55% sunt autoturisme, 27% vehicule comerciale grele, 15% vehicule comerciale usoare, iar restul de 3% reprezinta alte tipuri de vehicule. Aproape toate autovehiculele cumparate in leasing sunt noi, doar in 5% din cazuri fiind vorba de masini second-hand.
Finantarile auto sunt singura linie de business pe care s-a inregistrat o crestere anul trecut, in timp ce leasingul de echipamente si cel imobiliar au scazut. Finantarile pentru echipamente s-au redus cu 4%, pana la 1,08 mld. euro, iar cele pentru sectorul imobiliar au coborat cu 24%, pana la 351,8 mil. euro.
Companiile de leasing captive, asa cum este Porsche Leasing, detin 19% din piata de leasing. Cele independente concentreaza 18% din piata, iar cele afiliate bancilor au cea mai mare pondere, de 63%.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO