Bănci și Asigurări

Băncile centrale pregătesc tere­nul pentru majorarea dobânzilor la do­lar, euro şi leu

Băncile centrale pregătesc tere­nul pentru majorarea...
18.03.2017, 09:00 1525

Băncile centrale pregătesc terenul pentru majorarea dobânzilor la dolar, euro şi leu.

În America, Fed – banca centrală, ar putea să majoreze dobânzile la dolar mult mai repede decât se aşteaptă pieţele, având în vedere rezultatele bune de pe piaţa muncii. În schimb, dolarul a scăzut faţă de cele mai importante valute din cauza datelor dezamăgitoare referitoare la creşterea salariilor în America, care au avansat cu doar 0,2% în februarie. În Europa, analiştii se tem că Banca Centrală Europeană va începe procesul de creştere a dobânzile mai repede decât aşteptările, având în vedere că inflaţia performează mai bine decât estimările. Toată lumea se aşteaptă ca BCE să stopeze politica de printare de bani, politică care a ţinut la suprafaţă economia Europei în ultimul an, împiedicând-o să se afunde într-un proces lung de stagnare. Scăderea dobânzilor la euro şi lichiditatea în exces au contribuit la creşterea consumului şi parţial a investiţiilor.

În România, analiştii cred că BNR va începe din a doua parte a anului întărirea politicii monetare odată ce inflaţia se va îndrepta spre 2%, cât este ţinta finalului de an, după ce anul trecut România a experimentat deflaţia.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING: BNR va începe procesul de întărire a politicii monetare, prin îngustarea coridorului de dobândă, iar primul pas va fi făcut probabil în şedinţa din 3 iulie. Spre finalul anului, BNR ar putea majora şi dobânda de politică monetară (1,75% pe an este acum), crede Dascălu.

Majorarea dobânzilor înseamnă rate mai mari la împrumuturile în lei, euro sau dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO