Bănci și Asigurări

Preluarea AXA Asigurări de către Astra a ajuns pe masa Consiliului Concurenţei

Foto AFP/Mediafax Foto

Foto AFP/Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

22.12.2013, 18:48 965

Tranzacţia prin care Astra, asigurătorul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, va prelua operaţiunile locale ale grupului francez AXA a ajuns pe masa Consiliului Concurenţei, care va analiza dacă operaţiunea de concentrare economică respectă legislaţia privind concurenţa. O decizie privind aspectele legate de concurenţă urmează să fie comunicată în 45 de zile.

Analiza Concurenţei este practic o formalitate, în condiţiile în care cumulat cei doi asigurători au numai 3% din piaţa asigurărilor de viaţă. Obiectul tranzacţiei, anunţată la sfârşitul lunii trecute, este reprezentat de 38.000 de contracte şi afaceri anuale de circa 7 mil. euro. AXA se retrage din România la numai doi ani şi jumătate după lansarea oficială a operaţiunilor, în contextul unei pieţe a asigurărilor de viaţă extrem de dificilă.

Francezii, care au investit circa 40 mil. euro în promovare şi dezvoltarea reţelei de distribuţie, aveau iniţial planuri mari şi intenţionau să urce între primii cinci asigurători de viaţă într-un interval de trei ani, dar nu a reuşit să-şi facă loc pe o piaţă dominată de grupurile străine care au intrat în România încă de la sfârşitul anilor ‘90.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO