Bănci și Asigurări

Premieră pe piaţa interbancară post-decembristă: Costul leilor scade la minim istoric. Este pentru prima oară când Robor intră sub pragul de 1% pe an

Premieră pe piaţa interbancară post-decembristă:...

Autor: Liviu Popescu

06.01.2016, 11:04 18838
Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut astăzi la 0,98% fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an.
 
Astfel, se creează condiţii pentru ieftinirea creditelor în lei din luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă. Robor a deschis prima şedinţă din 2016 la nivelul de 1% iar ulterior, astăzi, în a treia şedinţă să bată un nou record.
 
Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%. Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO