Bănci și Asigurări

Preşedintele Asociaţiei Bancherilor: Curăţarea bilanţurilor este un rău necesar

Preşedintele Asociaţiei Bancherilor: Curăţarea...

Autor: Raluca Ghinea

10.06.2014, 11:43 337

Bancherii nu sunt "entuziasmaţi" că trebuie să provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile şi cele aferente firmelor intrate in insolvenţă pentru a le scoate din bilanţ, spune preşedintele ARB, Radu Gheţea, care apreciază că este un "rău necesar".

"Noi, bancherii, am solicitat Băncii Naţionale curăţarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discuţia că ar trebui scoase din bilanţ creditele provizionate în totalitate a plecat de la ARB în urmă cu un an jumate. În ultima perioadă BNR a adoptat o normă prin care putem să scoatem din bilanţuri creditele neperformate provizionate în totalitate şi adiţional a venit cu două recomandări: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile şi pentru care n-au început procedurile judiciare de executare silită şi a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clienţilor care au intrat în insolvenţă", a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

El a arătat că, în condiţiile celor două recomandări, provizioanele înseamnă cheltuieli mari şi o reducere a profitabilităţii sau chiar intrarea pe pierdere în cazul unor bănci, lucru pentru care bancherii nu sunt "încântaţi".

"Trebuie să privim spre viitor, curăţarea bilanţurilor e un lucru necesar, poţi să îmbunătăţeşti indicatorii de prudenţialitate şi poţi să te lansezi în creditare mai bine. Deci nu pot să spun că există un entuziasm că trebuie să facem acest lucru, dar în opinia mea ca preşedinte de bancă (al CEC Bank - n.r.) cred că este un lucru necesar, trebuie să-l facem", a spus Gheţea.

În ceea ce priveşte CEC Bank, creditele neperformante provizionate integral se ridică la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Procesul de provizionare pentru creditele cu restanţe mai mari de 360 de zile, care cumulează 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie încheiat până la sfârşitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate în insolvenţă până la finele lui septembrie.

Preşedintele ARB consideră că este mai bine ca băncile să vândă portofoliile de garanţii aferente creditelor neperformante unei firme specializate şi să se concentreze pe activitatea de vânzarea de credite.

"Cred că băncile ar trebui să rămână în zona vânzării de credite, nu a recuperării de creanţe. Scoaterea în afara bilanţurilor şi vânzarea la pachet a garanţiilor este de dorit. Dacă dai la o firmă care are în obiectul de activitate vânzarea de active, ştie mai bine care este piaţa, trendul, cât să mai ţină nişte active până le vinde, au oameni specializaţi, aşadar băncile ar trebui să vândă en-gros către companiile care au obiect de activitate acest lucru", a afirmat Gheţea.

În ceea ce priveşte provizionarea creditelor neperformante aferente companiilor intrate în insolvenţă, bancherii discută cu reprezentanţii BNR posibilitatea de a aplica un procent de provizionare diferenţiat în funcţie de durata insolvenţei, având în vedere că recuperarea pe acest segment este de sub 10%.

"Dacă ne uităm la totalul insolvenţelor, foarte puţine s-au petrecut în primii ani de criză şi foarte multe în ultimii ani. Dacă ne uităm la acel 10%, trebuie să vedem din cele intrate în insolvenţă în fiecare an cât s-a recuperat şi să vedem dacă nu cumva ar trebui să aplicăm şi acest procent de provizionare diferenţiat în funcţie de vârsta insolvenţei. Asta este discuţia pe care o avem acum cu BNR", a explicat preşedintele ARB.

Gheţea a atras atenţia că soldul creditării se va reduce în urma curăţării bilanţurilor de credite neperformante, fiind necesară înlocuirea acestora cu ceva nou, respectiv cu împrumuturi noi.

"Soldul creditelor va fi diminuat şi atunci trebuie să pui ceva în loc, singura soluţie este să mergem spre creditare. După ce se vor curăţa aceste bilanţuri există un motiv în plus pentru oferirea de credite, apetitul consumatorilor pentru creditare va creşte şi pentru că bilanţurile băncilor vor fi curăţate, încrederea va spori", a spus Gheţea.

El a propus îndreptarea atenţiei în acest an către volumul de credite nou acordate în locul soldului de credite, întrucât statisticile ar fi foarte "neplăcute".

"V-aş propune să urmărim volumul de credite nou acordate într-un an, aşa cum facem la CEC. Anul acesta ne-am propus să avem în jur de 4 miliarde lei creştere numai din credite noi faţă de anul trecut, când am avut 3,6 miliarde lei credite noi. Până la sfârşitul lunii aprilie am dat la persoane fizice de trei ori mai multe credite faţă de primele patru luni ale anului trecut, iar la firme volumul de credite noi a crescut cu 18%, deci există semne că şi cererea începe să-şi revină", a concluzionat Gheţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO