Bănci și Asigurări

Preşedintele bancherilor: Avem capacitatea să finanţăm creditarea din economisirea internă

Sergiu Oprescu

Sergiu Oprescu

Autor: Claudia Medrega

07.06.2016, 00:00 129

Băncile din România au capacitatea să finanţeze creditarea din baza de depozite, în condiţiile în care raportul credite-depozite a ajuns la finele lunii martie la 87%, spune Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). „În ultimii doi ani, raportul credite-depozite a scăzut sub 100 de puncte şi ajuns la 87 de puncte în martie, ceea ce arată că avem capacitatea să ne finanţăm creditarea din baza de economisire internăî, a declarat Oprescu la evenimentul „Summer Banking Academy“ organizat de Institutul Bancar Român. Raportul credite/depozite a devenit subunitar în România în vara anului 2014, pentru prima dată din 2007. Iar până în martie 2016 creditele nu au reuşit să depăşească depozitele. Totuşi, raportul credite/depozite a crescut uşor faţă de nivelul de la finele anului trecut, când acesta coborâse la 85%.

Soldul creditelor totale a ajuns în martie la 216,3 mld. lei, depăşind cu doar 2,8% nivelul din martie 2015, în timp ce avansul depozitelor a fost de 9,5%, până la 248 mld. lei. Ascensiunea creditelor este susţinută exclusiv de componenta în lei, care a accelerat în T1 cu 20%, graţie scăderii dobânzilor, în timp ce împrumuturile în euro înregistrau un declin de 11,5% comparativ cu T1 2015. Oprescu a adus în discuţie necesitatea creşterii gradului de incluziune financiară, care rămâne foarte scăzut comparativ cu media Uniunii Europene. „Din păcate nivelul de incluziune financiară este scăzut în România, chiar dacă am avut cea mai mare creştere, de la 44% la 60% în perioada 2011 - 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO