Bănci și Asigurări

Presedintele CEC: Bancile isi fura caciula daca salta foarte mult dobanzile

Ghetea: Bancile isi fura caciula daca salta foarte mult dobanzile

Radu Ghetea: Trebuie sa facem tot ce este posibil pentru a reduce dobanzile astfel incat clientii sa fie capabili sa-si continue afacerile

14.01.2009, 17:55 31

Radu Ghetea, presedintele bancii, spune ca finantarile pentru companii au ajuns la peste o treime din portofoliu, in conditiile in care CEC a intrat de-abia in ultimii ani pe acest segment de piata.

"Criza ne-a prins intr-un moment de crestere solida si in continuare avem o avalansa de cereri de credit de la clienti companii, preponderent intreprinderi mici si mijlocii. In aceste conditii, facem eforturi substantiale pentru a tine dobanzile la credite la un nivel rezonabil", afirma Ghetea.
Dobanda de pornire la creditele in lei pentru companii este de 11,75%, la care se adauga o marja de pana la cinci puncte procentuale in functie de profilul de risc al clientului si de calitatea garantiilor aduse.
Ghetea spune ca banca acorda si credite in euro, insa cu conditia sa fie vorba de un client care are deja istoric de operatiuni la CEC si care are nevoie de o finantare mixta, in lei si in euro, eventual pentru un import.
Pentru persoanele fizice, dobanda de pornire este de 10,45% pe an, dobanda anuala efectiva ajungand la circa 15,7%.
"Sper ca in curand dobanzile la lei vor incepe sa coboare la un nivel care sa faca rezonabila activitatea de creditare. Consider ca noi, bancherii, trebuie sa facem tot ce este posibil pentru a reduce dobanzile astfel incat clientii sa fie capabili sa-si continue afacerile in mod onest.
Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), spune ca institutiile de credit ajung "sa-si fure singure caciula" daca acorda credite cu dobanzi foarte mari, pentru ca in actualul context economic clientii nu vor mai putea sa plateasca.
"Daca la un depozit in lei o banca ofera o dobanda de 20%, trebuie sa dea si credite cu dobanzi de 25-26%, iar pentru a suporta un asemenea cost o companie ar trebui sa aiba o rentabilitate de circa 40%, ceea ce devine aproape imposibil in conditiile economice din ziua de azi."
In ultimele luni, din ce in ce mai multe banci au intrat in cursa majorarii dobanzilor la depozite si in lei, si in euro in incercarea de a mobiliza resurse care sa le permita sa sustina creditarea. La sfarsitul lui 2008, CEC avea in sold credite pentru IMM-uri in valoare de circa 2,3 mld. lei, in crestere cu aproape 65% fata de nivelul din 2007, finantarile pentru aceasta categorie de clienti reprezentand aproximativ 29% din portofoliul total.
Creditele pentru companii mari au o pondere de 4%, iar cele pentru autoritati locale - 3%.
"Am diversificat structura portofoliului mergand din ce in ce mai mult si spre segmentul persoanelor juridice si ne-am concentrat pe IMM-uri, inclusiv pe cele din sectorul agricol. Anul trecut am finantat campania agricola de primavara cu 30 mil. euro pana in vara cand firmele au incasat subventiile si a fost o surpriza extraordinara sa vedem ca toti banii - capital plus dobanda - ni s-au intors pana la ultimul leu."
Per ansamblu, soldul creditelor pentru companii a urcat in 2008 cu 95%, pornind de la o baza scazuta, in timp ce finantarile pentru persoane fizice s-au majorat cu 40%. Astfel, banca a ajuns la o cota de piata dupa active de 4,5%, fata de circa 4,1% in 2007.
Cel mai vandut produs al CEC il constituie creditele pentru nevoi personale, care insumeaza 56% din portofoliul de credite al bancii, in timp ce ipotecarele au o pondere de doar 8%.
Cat priveste profitul pe 2008, Ghetea afirma ca acesta va atinge un nivel istoric pe baza castigului din vanzarea participatiei la Asiban (de circa 62 mil. euro net). "Inca nu avem datele finale, insa cred ca vom realiza circa 10% din profitul sistemului bancar."
Ghetea sustine ca schimbarea guvernului nu afecteaza planul de majorare a capitalului social al bancii de stat, destinata sustinerii procesului de creditare.
"Am constatat ca si guvernul actual include printre masurile de atenuare a crizei majorarea capitalului CEC, care urmeaza sa fie inclusa in noul buget pe 2009. Pana in martie, ar urma sa primim o transa de 450 mil. lei la capital, bani care ar fi foarte bine veniti."
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO