Bănci și Asigurări

Presedintele Statisticii: Datele noastre nu sunt folosite de autoritati la potentialul pe care il au

Virgil Voineagu, Presedintele Institutului de Statistica al Romaniei: Nu se pot monitoriza crize, nu se poate face nimic fara statistica. Unii vorbesc, ca o metafora, ca dupa vaz, auz si miros, urmeaza statistica.

Virgil Voineagu, Presedintele Institutului de Statistica al Romaniei: Nu se pot monitoriza crize, nu se poate face nimic fara statistica. Unii vorbesc, ca o metafora, ca dupa vaz, auz si miros, urmeaza statistica.

31.05.2010, 00:00 62

"Volumul de date al Institutului National de Statistica este untezaur, dar nu este folosit la potentialul pe care il are. Desisatisfacem toate cererile care vin din partea Guvernului,Administratiei Prezidentiale, oamenilor de afaceri saucercetatorilor", sustine Virgil Voineagu, 58 de ani, presedinteleInstitutului National de Statistica (INS) din 2005 si profesoruniversitar doctor la Academia de Studii Economice.

Fara statistica, nu se poate fundamenta nicio decizie politicasau economica. "Nu se pot monitoriza crize, nu se poate face nimicfara statistica. Unii vorbesc, ca o metafora, ca dupa vaz, auz simiros, urmeaza statistica."

Desi volumul imens de date ramane in continuare subutilizat, seconstata totusi un progres in explorarea datelor statistice, inspecial a indicatorilor sensibili in aceasta perioada precum ceilegati de numarul de personal, angajari, someri, salarii.

"90% dintre date sunt gratuite. Doar cele care necesita unproces mai indelungat de prelucrare se platesc, pentru a ne puteaacoperi costurile."

In prezent, institutul desfasoara recensamantul agricol pentrucare angajeaza temporar personal suplimentar si pentru care aprimit de la UE un grant de 4 mil. euro. Pentru recensamantulpopulatiei, care este si mai costisitor decat cel agricol, Romanianu poate primi bani de la UE. Acesta va debuta in 2011.

"Avem nevoie inca de pe acum de resurse financiare pentru apregati recensamantul populatiei", spune presedintele INS.

Valoarea totala a granturilor comunitare pe care Statistica leatrage prin studiile pe care le desfasoara in 2010 se ridica la 5,5mil. euro. Practic, pe langa cei 4 mil. euro pentru recensamantulagricol, Comisia Europeana a acceptat sa ofere Romaniei inca 1,5mil. euro pentru diverse studii si programe. Printre ele se numara"Statistica de intreprindere: registrul de eurogrupuri", "Productiade culturi organice" sau "Elaborarea de statistici detaliate asupraconsumului de energie in gospodarii".

160 de publicatii anul trecut, 200 de comunicate de presa, 1.700de angajati, 37 de regulamente europene implementate, 1.480 deproceduri de lucru, 150 de ani de traditie si un buget decheltuieli de aproape 130 mil. euro aprobat pentru 2010 - suntcateva dimensiuni ale INS.

Pentru ultimul trimestru din acest an nu au fost alocatedeocamdata integral sumele de la bugetul statului. "Ultimultrimestru e descoperit. Asteptam rectificarea bugetara", spuneVoineagu.

Pe o scala de la 1 la 10, Institutul National de Statistica alRomaniei se situeaza la nivelul 8 din punctul de vedere aldezvoltarii, potrivit propriilor aprecieri.

"Suntem in primele zece tari din Uniunea Europeana din punctulde vedere al calitatii si volumului datelor furnizate. Ne comparambine cu tarile nordice, cu Germania sau Franta, in unele domeniidin Statistica chiar am depasit Italia si suntem peste bulgari. Sedepune o munca imensa. Si pe masura acestui efort, oferiminformatii de calitate, lucru apreciat de organismeleinternationale", spune Voineagu.

Intr-adevar, pe site-ul european de statistica Eurostat, launele categorii de date, pentru ultimul trimestru sau ultimul an,in dreptul Romaniei apare o cifra, in timp ce in dreptul altor taridin Uniunea Europeana apare "Data not available". De exemplu, pe 12februarie, cand biroul de statistica al Uniunii Europene a publicatPIB-ul pe trimestrul patru din 2009, la Romania aparea datarespectiva: "-1,5%". La tarile Belgia, Bulgaria, Danemarca,Irlanda, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda si Suedia,aparea "Data not available".

Pe de alta parte insa, sunt si situatii in care datele de lastatistica se contrazic cu cele de la alte institutii de stat.Ultimul exemplu: numarul de salariati din sectorul bugetar sievolutia lor in ultimul an. Finantele numara circa 1,4 milioane desalariati bugetari, in timp ce la Statistica sunt numarati doarcirca 1,1 milioane. Explicatia, institutiile incluse in structurade ordine publica si siguranta nationala - adica partea de Internedin Ministerul de Interne, MapN si serviciile secrete nu dau datela statistica, cu toate ca in alte tari precum Cehia sau Germania ofac.

In ceea ce priveste corectitudinea datelor, Voineagu afirma carevizuirile care se fac dupa publicarea initiala a datelor suntfoarte putine la numar si ca foarte rar se intampla ca variantadefinitiva sa difere mult fata de datele provizorii. "Sunt atat deputine aceste cazuri, incat le stim pe de rost". Totusi, au existatacuzatii ca reprezentativitatea cosului de consum dupa care estemasurata inflatia nu este suficienta, avand in vedere ca o mareparte din economia romaneasca se bazeaza pe autoconsum.

Directoarea Cristiana Mali de la Directia de Statistica aPreturilor sustine insa ca singurul indicator al statisticii carenu se revizuieste este inflatia. Mali afirma ca sunt sapte oameniin administratia centrala a datelor care prelucreaza datele privindevolutia preturilor primite din fiecare judet. In teritoriu, suntpeste 100 de persoane care se ocupa de colectarea preturilor, darei mai au si alte sarcini. De asemenea, mai sunt circa 40 deresponsabili de ancheta care realizeaza validarea datelorcolectate, dar si ei mai au alte responsabilitati in afara depreturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO