Bănci și Asigurări

Preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă: Băncile au ascuns pierderile sub preş, iar supravegherea BNR şi-a pierdut răbdarea

Preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă:...

Autor: Ovidiu Tempea

27.11.2012, 16:51 992

Preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu, spune că înţelege comportamentul băncilor, care au încercat ani de-a rândul să amâne o decizie drastică în cazul unor companii cu restanţe mari, care ar fi însemnat asumarea certă a unor pierderi, încercând prin artificii tehnice să nu ajungă la restanţe de peste 90 de zile şi să evite falimentul.

"Cred că supravegherea BNR şi-a pierdut puţin răbdarea şi a cerut raportări auditate semestrial. Asta înseamnă că ce raportaţi la jumătatea anului nu prezintă încredere. Am aflat toţi că li s-a spus celor şapte auditori din piaţă la modul ferm să nu se îndepărteze foarte tare mult de valoarea de piaţă (...) Consecinţa va fi că o parte din membri comunităţii va trebui să vină cu bănuţii de acasă pentru a completa cerinţele de capital", a spus Arin Stănescu.

Stănescu s-a întrebat retoric oare ce aşteaptă să mai negocieze în prezent băncile cu firmele cărora le-au amânat succesiv creditele, "prin politica băgatului sub preş".

El a precizat că nu cunoaşte rezultatul auditărilor rezultatelor publicate de bănci la şase luni, dar că cerinţele suplimentare de capital au fost deja anunţate de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care "ştie el ce ştie".

Stănescu a continuat explicând că o reevaluare a activelor în garanţie la adevărata lor valoare din condiţiile de piaţă actuale înseamnă o diminuare mai mică a sumei de provizionat din creditele restante, ceea ce înseamnă un plus de provizionare şi o cerinţă mai mare de capital.

Specialistul în insolvenţă crede că băncile care nu au aşteptat mai mult de un an revenirea unui debitor au avut de câştigat şi au reuşit să recupereze mai mult decât vor reuşi instituţiile de credit care au amânat atât executarea companiei cu restanţe, cât şi provizionarea corectă, prin utilizarea unor portiţe tehnice care permiteau ca restanţa să nu fie considerată mai mare de 90 de zile.

Stănescu a detaliat, precizând că în prezent garanţiile arată foarte rău, mult mai rău decât valaoarea luată în considerare la originarea creditului, dacă şi acea valoare era corectă, iar majoritatea băncilor au în garanţii clădiri, terenuri, utilaje second hand, pentru care cererea este aproape de nivelul minim.

Preşedintele UNPIR susţine că în acest an se vor deschide 26.000 de noi dosare de de insolvenţă.

În România circa 1.500 de dosare reprezintă reorganizări, iar dintre acestea au fost finalizate cu succes circa 100 de dosare, ceea ce în opinia lui Stănescu, reprezintă foarte mult, în condiţiile date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO