Bănci și Asigurări

Presiune pe piaţa monetară: costul leilor urcă la maximul ultimelor trei săptămâni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

23.09.2015, 00:00 1236

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns la şedinţa de ieri la nivelul de 1,48% pe an, ceea ce reprezintă maximul ultimelor trei săptămâni, şi se aproprie astfel de pragul de 1,5% pe an, nivel la care costul leilor a început această lună.

La începutul lunii septembrie, dobânda Robor la trei luni urcase la maximul ultimelor patru luni pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţă. Costul leilor a marcat mai multe perioade de volatilitate pe parcursul acestui an, însă nu la fel de ample precum cele din 2014. Orice mişcare a indicatorilor pieţei monetare se resimte în costul creditelor în monedă naţională, având în vedere nivelul scăzut al dobânzilor.

Faţă de nivelul atins la începutul lunii august, costul leilor este în prezent mai mare cu 0,2 puncte procentuale, ceea ce înseamnă practic o creştere cu câteva zeci de lei la un credit imobiliar de valoare medie. Şi dobânzile Robor cu scadenţa la şase luni şi cele la nouă luni au ajuns la 1,66% pe an, în uşoară creştere faţă de şedinţa precedentă, în timp ce indicatorul Robor cu scadenţa la nouă luni a stagnat la 1,69% pe an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO