Bănci și Asigurări

Presiunea BNR asupra băncilor dă roade: Rata creditelor neperformante a continuat să scadă ajungând în august la 10,5%. Faţă de 2014 rata NPL-urilor s-a înjumătăţit

Presiunea BNR asupra băncilor dă roade: Rata creditelor...

Autor: Claudia Medrega

13.10.2016, 00:06 640

BNR presează băncile să continue curăţarea bilanţurilor astfel încât pragul de credite neperformante să scadă sub 10%.

Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc a co­borât la sfârşitul lunii august la 10,56%, în scădere cu 5,4 punc­­­te procentuale faţă de aceeaşi perioa­dă de anul trecut, potrivit datelor Băncii Naţio­nale. Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL s-a înjumătăţit.

Având în vedere tendinţa de scădere a ra­tei NPL-urilor, este clar că în acest an nivelul poate să coboare sub pragul de 10%, dorit şi de BNR, care le-a recomandat băncilor co­mer­­­cia­le să recunoască creditele neperfor­man­te şi să le scoată cât mai rapid din bilanţuri.

În august 2015, rata creditelor neperfor­mante era de 16%.

Analizând sumele restante ale popu­laţiei şi companiilor la bănci înregistrate la Cen­tra­la Riscului de Credit de la BNR se observă că totalul a ajuns în august la 25,6 mld. lei, în scă­dere faţă de 31,36 mld. lei în aceeaşi lună de anul trecut. Datele se referă la creditele cu va­lori de peste 20.000 de lei acordate de bănci.

Comparativ cu iulie, rata NPL a scăzut cu aproape jumătate de punct procentual, în timp ce restanţele înregistrate la Centrala Riscului de Credit au crescut uşor.

BNR a schimbat definiţia privind rata creditelor neperformante, în linie cu metodo­logia Autorităţii Bancare Europene (EBA), care este aplicată în toate ţările din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO