Bănci și Asigurări

Presiunea pe piaţa valutară s-a mai temperat: dolarul s-a oprit în jurul nivelului de 4,2 lei

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

18.03.2015, 00:01 226

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 4,18 lei, în scădere cu 3 bani faţă de nivelul înregistrat joi, după ce luni au fost publicate date sub estimările analiştilor referitoare la producţia industrială şi piaţa imobiliară din SUA. Euro a stagnat la circa 4,43 lei, în timp ce referinţa anunţată de banca centrală pentru francul elveţian a ajuns la 4,17 lei, în scădere cu peste 2 bani. Dolarul american a depăşit pe 4 martie pragul de 4 lei pe unitate la cursul BNR, pentru ca doar în câteva zile să urce la maximul istoric de 4,2 lei. Creşterea economică din ultimele luni a SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, a sporit posibilitatea ca banca centrală americană să treacă la o etapă de întărire a politicii monetare, prin creşterea dobânzilor care se situează aproape de zero încă de la finalul anului 2008.

Pe de altă parte, unii investitori consideră că probabilitatea unei astfel de decizii s-a redus după ce săptămâna trecută datele economice din SUA, precum încrederea în economie, au ratat estimările analiştilor. Cei care au pariat pe moneda americană în primăvara anului trecut au în prezent un câştig de 28%, de opt ori mai mare decât dobânda la un depozit în lei, care ajunge la 3,5% pe an. Populaţia are credite în dolari de echivalentul a 300 mil. lei şi credite în franci elveţieni de 10 mld. lei. Pe de altă parte, depozitele în aceste două monede, care s-au apreciat puternic faţă de leu în ultimul an, ating echivalentul a 6,4 mld. lei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO