Bănci și Asigurări

Preţul unui leu mai puternic: dobânzile la credite au ajuns la maximul anului

Preţul unui leu mai puternic: dobânzile la credite au ajuns la maximul anului

Autor: Ciprian Botea

03.12.2012, 00:08 2549

Leul a recuperat săptămâna trecută o parte din pierderile acumulate în ul­timele luni în raport cu euro, dar cu preţul creşterii dobânzilor inter­ban­care la cele mai ridicate niveluri din acest an şi implicit cu ameninţarea scumpirii finanţărilor în moneda naţională.

"Singurul element care ar putea influenţa o mişcare în sensul scăderii dobânzilor la lei ar fi ca BNR să dea drumul unui volum mai mare de lichi­ditate în piaţă, ceea ce pare puţin probabil din cauza presiunilor pe curs. Există şi factori fun­damentali care sprijină această creştere a dobânzilor: statul se împrumută mai scump şi infla­ţia a avut o creştere surprinzătoare în ultima parte a anului", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca refe­rin­ţă în multe contracte de credit, a urcat joi la 6,3% pe an, numai în ultimele două săptămâni fi­ind consemnat un avans de o jumătate de punct pro­centual. Robor la 3 luni coborâse până la un mi­nim de 4,3% pe an în primăvară. Multe bănci se pre­gătesc să actualizeze costul creditelor cu do­bânzi variabile în luna decembrie, ceea ce va scoa­te mai mulţi bani din buzunarele clienţilor.

Creşterea dobânzilor din ultimele săptămâni vi­ne după ce BNR a hotărât în octombrie să re­du­că lichiditatea injectată în piaţă prin opera­ţiu­nile re­po în încercarea de a proteja leul care pier­dea ra­pid teren. Această pârghie fusese utilizată de ban­ca centrală şi în vară.

Dobânzile pe piaţa interbancară s-au depăr­tat săptămâna trecută la peste un punct pro­cen­tual de dobânda-cheia a BNR, de 5,25% pe an. BNR a decis la ultima şedinţă de politică mone­tară să menţină dobânda-cheie, dar a arătat că va ges­­tiona mai strict lichiditatea din piaţa monetară.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO