Bănci și Asigurări

Previziunile financiare ale Băncii Transilvania. Relaxarea fiscală şi creşterea inflaţiei în contextul creşterii economiei peste potenţial pot determina BNR să majoreze dobânda-cheie în 2017

Previziunile financiare ale Băncii Transilvania....

Autor: Claudia Medrega

24.01.2017, 00:05 3067

Măsurile de relaxare fiscal-bugetară, ală­turi de revenirea inflaţiei pe creştere într-o perioadă în care economia evoluează cu un ritm de creştere peste potenţial, ar putea de­ter­mina banca centrală să lanseze un nou ciclu monetar în 2017 şi nu este exclusă po­sibilitatea ca BNR să majoreze rata dobânzii-cheie cu un punct procentual până la 2,75%, anticipează analiştii Băncii Transilvania.

„Perspectivele de consolidare a ciclului postcriză din economia reală şi de accelerare a dinamicii preţurilor de consum contribuie la creşterea probabilităţii ca BNR să ma­jo­re­ze rata de dobândă de politică monetară în­ce­pând din acest an. Acest scenariu este sus­ţi­nut şi de semnalele recente din sfera po­liticii fiscal-bugetare şi a politicii de venituri pe plan intern şi de contextul extern (per­spec­tiva accelerării ciclului monetar post-criză în SUA şi finalul politicii monetare rela­xate în zona euro). Astfel, nu excludem po­si­bilitatea ca BNR să majoreze rata de do­bândă de politică monetară cu un punct procentual în 2017“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

Nivelul de 2,75% anticipat de analiştii Băncii Transilvania pentru rata dobânzii de politică monetară în 2017 este cel mai ridicat nivel prognozat până acum. Alţi analişti esti­mează creşteri mai moderate ale dobânzii-cheie sau se aşteaptă ca banca centrală să menţină dobânda-cheie la 1,75% în acest an, anticipând doar modificarea ratelor rezer­velor minime obligatorii (RMO) şi a cori­dorului format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO