Bănci și Asigurări

„Prima casă 4“ începe cu stângul: bancherii au vândut 300 de credite

„Prima casă 4“ începe cu stângul: bancherii au vândut 300 de credite

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Valentin Botea

20.07.2011, 00:05 1899

Etapa a patra din "Prima casă" a debutat greu, iar băncile auvândut în prima lună de la reluarea programului guvernamental numai300 de credite cu o valoare cumulată de 12 mil. euro, în condiţiileîn care procesul de aprobare a dosarelor rămâne stufos.

Spre comparaţie, valoa­rea creditelor acordate ajun­gea la omedie lunară de aproa­pe 80 mil. euro anul trecut.

Brokerii de credite spun însă că cererea de credite garantate destat şi-a mai revenit în iulie, pe măsură ce a crescut şi numărulbăncilor participante la program.

"Cererea şi-a mai revenit în ultimele săptămâni şi este la felde ridicată ca în toamna anului trecut. Luna trecută s-au acordatfoarte puţine credite deoarece numai câteva bănci începuseră săvândă credite Prima casă. În plus, aprobarea unui dosar de creditprin acest program durează ceva mai mult timp", comentează LiviuAndrei, directorul executiv al brokerului de credite AllianceFinance.

Guvernul a aprobat garanţii de 6,1 mil. euro pentru crediteleacordate în luna iunie. Spre deosebire de ediţiile precedente, înetapa a patra a programului statul garantează doar pe jumătatecreditele acordate de bănci.

Chiar dacă a fost privită iniţial cu reţineri de către bancheri,ediţia a patra din "Prima casă" a atras în cele din urmă 16 bănci.Numai şapte dintre acestea au început însă efectiv creditarea pânăîn prezent: BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millennium, Piraeus şi BancaTransilvania, de ieri adăugându-se şi OTP.

Reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de statprin acest program, declarau la înce­putul lunii iulie că număruldosarelor procesate zilnic se ridică la 40, la jumătate comparativcu ritmul din a treia etapă a programului.

Prin a treia etapă a programului, care s-a des­făşurat înperioada ianuarie-aprilie 2011 s-au acor­dat peste 5.000 de creditecu o valoare cumulată de 200 mil. euro.

Creditele în euro prin "Prima casă" se vând la o dobândă maximăde 5,6% (Euribor la trei luni plus o marjă de 4%), iar avansul estede 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO