Bănci și Asigurări

„Prima casă“, de neînlocuit: 16 bănci revin în program

„Prima casă“, de neînlocuit: 16 bănci revin în program

Foto Ovidiu Micsik

Autor: Liviu Chiru

08.07.2011, 00:04 2705

Privită iniţial cu mari reţineri de bancheri, ediţia a patra aprogramului "Prima casă" ajunge în final aproape de plafonul maximposibil de 1,5 mld. euro, întrucât nu mai puţin de 16 bănci şi-aumanifestat intenţia de a participa până la expirarea termenuluilimită, pe 3 iulie.

Piraeus Bank a anunţat chiar ieri că a reluat vânzarea deipotecare prin "Prima casă", devenind astfel a şasea bancă activăîn program, după BCR, BRD, CEC, Alpha Bank şi Millennium Bank.Celelalte 11 sunt încă în pregătiri. Doar primele patru băncicumulau un plafon de peste 1,1 miliarde de euro. Piraeus reintră înprogram cu un plafon de 27 mil. euro. În etapa actuală, bancheriitrebuie să accepte reducerea la jumătate a garanţiei de stat pentrucreditele vândute în trecut, ceea ce înseamnă că pot să vândă încăo dată pe atât.

"Toate dosarele primite pentru garanţii în cadrul «Prima casă»sunt procesate zilnic, ritmul mediu de primire a solicitărilor degarantare fiind în acest moment de circa 40 de dosare pe zi", spunreprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentruIMM. Pe lista băncilor care urmează să reintre în program suntIntesa Sanpaolo, Leumi, Banca Transilvania, Banca Românească,UniCredit Ţiriac, Bancpost, Emporiki, RIB şi Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO