Bănci și Asigurări

„Prima casă“ IV este atractivă: trei bănci de top spun că intră în joc

„Prima casă“ IV este atractivă: trei bănci de top spun că intră în joc

Statul a dat până acum garanţii la „Prima casă“ de 1,5 mld. euro pentru aproape 35.000 de clienţi

Autor: Ciprian Botea

31.03.2011, 23:58 286

BCR, BRD şi Bancpost, trei bănci din top zece, au anunţat dejacă sunt interesate să participe la ediţia a patra din "Prima casă",în care Guvernul mai garantează doar 50% din creditele vândute.

Decizia, anun­ţată la doar o zi după aprobarea programului,arată că există încă interes, deşi mai mulţi bancheri afirmaserărecent că propunerile Guvernului sunt dificil de pus înpractică.

"Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicaţiilelegale şi administrative ale modificării formei de derulare aprogramului. Clienţii existenţi nu vor fi afectaţi", spuneAlexandru Berea, director juridic în cadrul BCR, care a avut celmai mare plafon de garanţii în cadrul programului.

Reprezentanţii BRD, care a primit al doilea plafon de garanţiipentru credite "Prima casă" anul acesta, spun că în linii mari suntde accord cu noile condiţii şi vor să vândă în continuare crediteprin programul guvernamental.

"Suntem deschisi şi pentru această nouă etapă. Mai sunt uneledetalii tehnice care trebuie analizate, dar suntem optimişti înceea ce priveşte participarea la următoarea fază a programului", aprecizat Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoanefizice în cadrul BRD.

Grecii de la Bancpost folosesc chiar un ton mai hotărât."Bancpost se angajează să participe şi la următoarea fază aprogramului deoarece acesta este extrem de util în contextuleconomic actual. Guvernul a ţinut cont de sugestiile făcute debănci", a declarat George Georgakopoulos, directorul executiv aldiviziei creditare persoane fizice din Bancpost.

ZF a întrebat băncile care au beneficiat de plafoane consistentede garanţii în etapele precedente dacă vor participa la următoareafază a programului guvernamental. Doar Bancpost şi BRD au răspunsclar afirmativ, iar portughezii de la Millennium privesc cu interesprogramul, însă nu au luat încă o decizie. Şi grecii de la Emporikiau răspuns că nu au luat încă o decizie.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă pentrumodificarea parametrilor programului "Prima casă". Statul nu va maialoca însă garanţii suplimentare faţă de plafonul utilizat pânăacum, de circa 1,5 mld. euro. În schimb, bancherii ar trebui săaccepte ca pentru creditele deja vândute garanţia să fie redusă lajumătate, iar plafonul astfel eliberat să fie folosit pentru aacoperi tot în proporţie de 50% credite pe care ar urma să levândă. Totodată, Guvernul impune aceleaşi condiţii maximale depreţ, dar şi avansul mic - de numai 5%. În noua formă a programuluivor putea accesa credite ipotecare garantate de stat şi persoanelecare au în proprietate o locuinţă cu suprafaţa utilă mai mică de 50de metri pătraţi şi clienţii care au depăşit vârsta de 35 deani.

Avansul poate rămâne 5%, dobânzile ar trebui să crească

Bancherii spun însă că reducerea garanţiei la 50% înseamnă căinstituţia de credit îşi asumă un risc suplimentar, condiţii încare s-ar fi justificat o majorare de dobândă. "Faptul căresponsabilitatea se împarte cu statul poate însemna la un momentdat costuri în plus pentru bancă şi probabil că dobânda o săcrească puţin peste costurile programului anterior. Nu am luat încăo decizie, dar dacă va fi o majorare, va fi una destul de micăpentru client", spune Jantea.

Băncile participante la program pot percepe o marjă de dobândăde maximum 4 puncte peste indicatorul Euribor la trei luni şi de2,5 puncte procentuale peste Robor la trei luni. BRD, care vindedoar credite în euro, utiliza însă marje mai mici, de 2 sau 2,25puncte procentuale, în funcţie de termenul de rambursare.

"Clienţii existenţi nu vor fi afectaţi. (...) Potenţialiiclienţi vor beneficia de aceleaşi condiţii contractuale şi decost", spune Berea. BCR a mers cu marje apropiate de plafon - 3,95puncte în varianta standard şi 3,75 puncte pentru clienţii cu contde salariu.

Avansul de 5%, comparativ cu o medie de 20% la crediteleipotecare tradiţionale, poate fi menţinut în continuare la acestnivel, spun bancherii. "În situaţia economică actuală avansul redusîşi are în continuare fundamente, el reprezentând principalulavantaj pentru potenţialii clienţi", consideră Georgakopoulos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO