Bănci și Asigurări

„Prima casă“ reîncepe după ce garanţiile de 200 mil. euro au fost repartizate băncilor

„Prima casă“ reîncepe după ce garanţiile de 200 mil. euro au fost repartizate băncilor

Birocraţia este mai mare, dar „Prima casă“ e atractivă pentru cei care nu au bani de avans

Autor: Ciprian Botea

30.01.2011, 23:57 57

Băncile primesc din nou dosare pentru credite ipotecare prin"Prima casă" după ce Fondul de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri (FNGCIMM), care administrează garanţiile de stat în cadrulprogramului, a repartizat plafonul total de 200 mil. eurodisponibil anul acesta.

Plafonul total de garanţii a fost diminuat drastic faţă de 2010deoarece numărul cererilor pentru aceste credite s-a redus treptatîn a doua jumătate a anului trecut.

Cererea a scăzut pe măsură ce pe piaţă au început să aparăproduse cu dobânzi mai mici şi în condiţiile în care procesul deaprobare a împrumuturilor garantate de stat este destul de greoi.Avantajul principal îl reprezintă însă avansul de doar 5% dinvaloarea împrumutului, faţă de 30-40% în cazul unui credit ipotecarstandard.

"Există în continuare cerere pentru aceste credite. Esteadevărat că şi ofertele standard ale băncilor s-au apropiat ca preţde Prima casă, dar principala diferenţă rămâne avansul. Suntclienţi care nu au un avans mai mare de 5% şi preferă aceastăvariantă", a comentat Anca Bidian, directorul general al brokeruluide credite Kiwi Finance.

Creditele în euro prin Prima casă se vând la o marjă de maxim 4%peste indicatorul Euribor la trei luni, ceea ce înseamnă o dobândăde aproape 5,1% pe an.

Bancherii au început să îşi tenteze clienţii cu dobânzi de 5% lacreditele standard încă de la sfârşitul anului trecut, încondiţiile în care vorbesc de creşterea soldului creditului deretail, iar miza este pe ipotecare.

Băncile care participă la programul Prima casă au menţinut încele mai multe cazuri acelaşi nivel al dobânzilor ca anul trecut.Există însă şi situaţii în care bancherii încearcă să resuscitezecererea pentru credite garantate de stat prin tăieri de dobândă.Astfel BRD a redus cu 0,15 puncte procentuale marja de dobândăpracticată la împrumuturile în euro prin Prima casă, până la2,25%-2,5% pe an în funcţie de perioada de creditare. În plus,banca percepe un comision lunar de gestiune de 0,1% din sold, careechivalează cu un cost anual de 1,2%. Astfel marja băncii urcă la3,45-3,75 puncte procentuale, apropiindu-se de plafonul permis delege.

Cinci bănci au 80% din garanţii

BCR,cea mai mare bancă locală, care a acordat şi cele mai multe crediteprin programul guvernamental, a primit aproape o treime dinplafonul total de garanţii, respectiv 64 mil. euro. Al doileaplafon ca mărime a fost repartizat BRD, care poate acorda în 2011credite garantate de stat în limita a 32 mil. euro.

Cele două bănci au dat anul trecut credite în valoare totală de220 mil. euro, reprezentând 40% din garanţiile acordate deFNGCIMM.

Cinci bănci care au dat cele mai multe credite prin programulguvernamental anul trecut - BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Româneascăşi Alpha Bank - au primit 80% din plafonul de garanţii pentru 2011.Astfel

Raiffeisen poate acorda credite în limita a 25 mil. euro, întimp ce grecii de la Banca Românească şi Alpha Bank au primitplafoane de 21 mil. euro şi respectiv 18 mil. euro. Al şaseleaplafon ca mărime a fost alocat portughezilor de la Millennium, unjucător de talie mică,

Fondul de Garantare a acordat în premieră şi plafoane mai micide un milion de euro. Astfel, Carpatica şi ATE Bank pot acordacredite garantate de stat cu o valoare totală de 500.000 de euro,iar RIB Bank are un plafon de doar 200.000 de euro. Cel mai micplafon - de 100.000 de euro, echivalentul a două credite de valoaremedie - a fost alocat austriecilor de la Volksbank, al şaseleajucător din piaţă după activele administrate. Pe site-ul Volksbanknu apar menţionate oferte de credite.

Banca de stat CEC Bank a obţinut un plafon de 6 mil. euro anulacesta, faţă de 17 mil. euro în 2010. Şi Banca Transilvania poateda credite de cel mult 6 mil. euro prin programul guvernamental,plafonul alocat băncii fiind de patru ori mai mic decât anultrecut. Bancpost şi UniCredit Ţiriac, doi jucători de top zece,beneficiază de 4,2 mil. euro şi respectiv 2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO