Bănci și Asigurări

PROGRAMUL PRIMA CASA: "Prima casa" s-a blocat din nou, tot din lipsa cadrului legal

03.01.2010, 23:06 517

Programul "Prima casa" s-a blocat, Fondul de Garantare - celcare acorda garantia din partea statului pentru creditele ipotecareacordate de banci- anuntand ca nu mai primeste dosare incepand cu 1ianuarie.

"Am anuntat bancile participante ca pana la aprobarea bugetuluipe 2010 nu mai putem primi dosare. Dosarele complete si cu datecorecte inregistrate pana la 31 decembrie 2009 au fostsolutionate", spun reprezentantii Fondului de Garantare aCreditelor pentru Intre-prinderi Mici si Mijlocii.

Guvernul a stabilit anul trecut acordarea unui plafon degarantii de un miliard de euro, 18 banci participand la "Primacasa". Programul a fost lansat oficial in iulie, insa din cauzaunor inadvertente legislative majoritatea bancilor participante auinceput sa vanda efectiv credite abia in toamna. Pana la sfarsitulanului trecut au fost utilizate garantii de aproximativ 480 demilioane de euro, potrivit reprezentantilor fondului. Guvernultrebuie sa vina acum cu un act normativ prin care sa prevadatransferarea partii din plafonul de garantii neutilizata in 2009pentru anul 2010.

Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare, anunta incade la inceputul lunii noiembrie ca aproximativ jumatate dinplafonul de garantii pentru "Prima casa" va trebui sa fiedirectionata in bugetul pentru 2010. El estima atunci ca plafonulva fi epuizat in primul semestru din 2010.

In luna octombrie fondul a operat o revizuire a plafoanelor degarantii acordate bancilor participante, in functie de activitateadesfasurata. Principalii beneficiari au fost bancile mari, careaveau vanzari si perspective pe masura retelelor teritoriale.Totusi si jucatorii de talie mica au beneficiat in unele cazuri desuplimentari ale plafoanelor.

In cadrul programului, statul acorda garantie pentru crediteimobiliare de pana la 60.000 de euro, iar clientul trebuie sa vinacu o contributie de 5% din suma, respectiv 3.000 de euro in acestcaz.

In schimbul garantiei de stat, Guvernul a impus bancilor anumitemarje de pret. Astfel, la lei costul total trebuie sa se limitezela o marja de 2,5% peste indicatorul pietei interbancare, Roborpentru scadenta de trei luni. La euro, marja admisa este de patrupuncte procentuale peste Euribor la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO