Bănci și Asigurări

"Prima casa" va avea o noua conventie de garantare

"Prima casa" va avea o noua conventie de garantare

Premierul Emil Boc a stabilit cu bancherii noile reglementari pentru programul "Prima casa"

21.07.2009, 18:52 93

Totodata a aparut si primul abandon - olandezii de la ING, care venisera cu o oferta initiala de 25 de milioane de euro- s-au retras din program, invocand motive de costuri de distributie.

La intalnirea de ieri de la Guvern, condusa de premierul Emil Boc, au participat reprezentantii BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac, Bancpost, OTP Bank si Credit Europe Bank - respectiv cele sase banci care nu au semnat conventia in forma initiala.

Doar 13 dintre cele 20 de banci care se inscrisesera in program au semnat pana acum conventia si inca mai putine au inceput vanzarea de credite. Pe lista initiala figurau: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, UniCredit, ING, Emporiki, Millennium Bank, Garanti Bank.

 

Ce nu functioneaza la "Prima casa"?

In forma initiala, conventia aprobata de Guvern are o serie de lacune. Bancherii au descoperit ca nu este stipulat modul in care se instituie garantia asupra imobilului in favoarea statului, iar imobilele care poarta deja o ipoteca - asa cum sunt majoritatea celor construite de dezvoltatori imobiliari care au apelat la finantare bancara - nu pot fi cumparate in cadrul programului, intrucat statul cere ca acestea sa fie libere de sarcina.

Totodata, bancherii se plang si de procedura foarte birocratica, prin care procesul se lungeste considerabil. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, care actioneaza ca agent al statului in cadrul programului, face o analiza proprie a dosarului de credit, cerand informatii despre imobil si este ulterior parte semnatara a contractului.

"Au introdus Fondul in schema desi nu era nevoie. Trebuia sa stipuleze niste criterii privind imobilele care pot fi finantate, iar banca ar fi facut toata treaba. Se putea utiliza modelul testat deja de societatile de asigurari pentru preluarea riscului financiar la acordarea creditelor", a comentat un bancher. Astfel, el spune ca ar fi putut fi utilizat modelul colaborarii dintre banci si societatile de asigurare, utilizat pe scara larga in anii trecuti pentru creditele de consum. Asiguratorul acorda polita fara o analiza a dosarului, aceasta avand loc doar in cazul in care se executa polita, dupa intrarea in default a clientului. 

Albert Roggemans, seful retailului INGDesi a fost lansat cu fast la inceputul lunii, programul nu a ajuns nici pana acum sa functioneze complet, numarul dosarelor trimise in analiza la Fond fiind foarte redus. BCR, care asteapta publicarea unei noi forme a conventiei pentru a intra in program, este de altfel jucatorul cu cel mai mare plafon aprobat pentru acordarea de credite - 308 milioane de euro, dintr-un total de un miliard de euro.

Desi astazi Guvernul a anuntat ca va lua in discutie modificarile care trebuie aduse la forma conventiei, o noua intalnire cu bancherii este programata pentru maine. De data aceasta, intalnirea va avea loc la sediul Asocitiei Romane a Bancilor (ARB), urmand sa participe toate bancile intrate in program, cat si reprezentanti ai Guvernului si Bancii Nationale. In cadrul intalnirii de joi ar urma sa fie discutate din nou observatiile fiecarei banci.

Probleme de comunicare in ARB

Episodul discutiilor pentru lamurirea problemelor legate de derularea programului "Prima casa" a readus in lumina problema colaborarii dintre banci in cadrul ARB.

Practic, discutiile cu autoritatile au fost purtate individual de fiecare banca, iar pana acum ARB nu a reusit sa coaguleze o pozitie comuna. Mai mult, 13 banci au ales sa semneze conventia in forma initiala, acceptand sa mai faca ajustari pe parcurs, in timp ce altele au preferat sa astepte.

La nivelul ARB au fost colectate inca de zilele trecute mai multe observatii din partea bancilor, insa abia joi va avea loc o discutie pe o agenda comuna. Si la discutiile de ieri cu premierul Emil Boc bancile au venit cu solicitari separate.

 

ING iese din "prima Casa" si pregateate propriul credit in euro cu dobanda de 5,5% pe an

 

Olandezii de la ING au ales sa nu mai participe la programul "Prima casa", insa vor lansa in schimb un credit propriu cu dobanda de 5,5% pe an la euro si un plafon de finantare de 80.000 de euro. "Noul produs se va acorda extrem de rapid. Aceasta oferta de creditare sustine initiativa si efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar", spune Albert Roggemans, directorul general al diviziei de retail a ING. El noteaza ca imobilul finantat nu trebuie neaparat sa fie prima casa a clientului. ING cere un avans de 25% din partea clientului, spre deosebire de 5%, cat a prevazut Guvernul pentru programul "Prima casa". Momentan nu este cert momentul la care creditul va fi disponibil pentru clienti si nici cat timp va fi mentinut in oferta. In prezent, cea mai buna dobanda la creditele ipotecare in euro vandute de ING este 8,75% pe an. Banca si-a motivat decizia de a se retrage din programul "Prima casa" prin incompatibilitatea dintre modelul propriu de business si procedura ceruta de Fond pentru acordarea garantiei, care genereaza costuri suplimentare. ING ceruse initial un plafon de 25 de milioane de euro in cadrul programului "Prima casa". Olandezii opereaza o retea de 190 de unitati dedicate clientilor de retail. Potrivit datelor de la sfarsitul anului trecut, portofoliul de credite de retail al ING se apropia de jumatate de miliard de euro. Albert Roggemans a aratat intr-un interviu acordat recent Ziarului Financiar ca ING continua sa creasca pe creditele imobiliare, chiar daca mai incet decat anul trecut, majorandu-si astfel cota de piata. El nota pe de alta parte o tendinta de deteriorare a portofoliului de credite de retail acordate fara garantii.

 

Cojocaru, BRD: Avem 3.000 de dosare de credit in analiza

 

BRD-SocGen, banca la care a fost semnat primul contract de credit in cadrul programului, a ajuns sa aiba circa 3.000 de dosare in diferite stadii de procesare. "Procesul este laborios, si in cazul creditelor ipotecare standard dureaza doua-trei saptamani de la primele discutii pana la finalizarea dosarului", spune Lucian Cojocaru, director Pol Comercial al retelei BRD. El spune ca, dupa ce primul credit a fost aprobat, banca a mai trimis saptamana trecuta un set de dosare spre analiza la Fond. BRD are o retea foarte extinsa, de peste 950 de unitati teritoriale, dar a beneficiat si de avantajul mediatizarii odata cu semnarea primului contract de credit, eveniment la care au participat inclusiv primul-ministru Emil Boc si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. Cojocaru spune ca cererea de credite este peste asteptari si chiar peste cota naturala a bancii, in conditiile in care BRD a beneficiat si de avantajul de a fi prima la start. El admite ca procedura de aprobare este destul de laborioasa. "Nu este ceva iesit din comun. Nu poti sa faci ceva simplist si sa fie si ultragarantat. La facilitatile acordate in colaborare cu BERD, spre exemplu, este la fel, foarte multa birocratie", subliniaza Cojocaru. El estimeaza ca dosarele aflate acum in lucru vor genera in circa o luna un flux consistent de credite. Pana acum, doar Banca Transilvania si ATE Bank au mai anuntat finalizarea primelor dosare in cadrul programului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO