Bănci și Asigurări

​Prima creştere a ratei creditelor neperformante din ultimele şase luni: la 13,7%

​Prima creştere a ratei creditelor neperformante din...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2016, 11:28 468

Rata creditelor neperformante, adică restanţele mai mari de 90 de zile şi pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, afişa la finele lunii februarie 13,68%, potrivit noilor reglementări ale Asociaţiei Bancare Europene, în creştere de la 13,57% în luna precedentă. Astfel, rata creditelor neperformante NPL-uri a înregistrat prima creştere lunară din august 2015.

Spre comparaţie, în luna februarie a anului trecut, rata creditelor neperformante (NPL-uri) era de 20%, arată datele BNR.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cele mai ieftine locuri de vis unde puteţi călători. Destinaţii impresionante, la preţ redus! Galerie FOTO

Cele şase alimente pe care trebuie să le evitaţi cu orice preţ. Galerie FOTO

BNR le-a solicitat băncilor comerciale încă din prima jumătate a anului 2014 să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, iar astfel bancherii au fost puşi în situaţia de a constitui provizioane suplimentare pentru a pune în aplicare recomandările băncii centrale.

Pe piaţă au avut loc anul trecut mai multe tranzacţii de vânzări de credite neperformante.

Ultima tranzacţie din 2015 a fost totodată şi cea mai mare. Când nimeni nu se aştepta ca finele anului să mai aducă vreun eveniment important în sistemul bancar, BCR, cel mai mare jucător din sistem, a vândut un pachet de credite neperformante de 1,2 mld. euro, în cea mai mare tranzacţie cu creditele rele din 2015.

În 2014, BCR mai vânduse două pachete de credite neperformante, primul de 300 mil. euro şi cel de-al doilea la aproximativ 400 mil. euro.

Şi UniCredit a vândut în ultima lună din 2015 un pachet de credite neperformante de 340 mil. euro către compania poloneză Kredyt Inkaso.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO