Bănci și Asigurări

Prima grijă a începutului de an: asigurarea obligatorie a locuinţelor

Prima grijă a începutului de an: asigurarea obligatorie a locuinţelor

Autor: Ciprian Botea

05.12.2010, 12:34 100

Proprietarii de locuinţe trebuie să-şi cumpere o poliţă deasigurare obligatorie a casei până la 15 ianuarie, dată la careexpiră perioada de şase luni de la startul sistemului, în cazcontrar primăriile urmând să aplice sancţiuni cuprinse între 100 şi500 de lei.

Poliţa obligatorie acoperă daunele produse de cutremure,inundaţii şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 de euro pe an înfuncţie de materialul de construcţie al imobilului. Suma asiguratăeste de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Până la sfârşitul lunii octombrie fuseseră emise aproximativ85.000 de poliţe, dintr-un număr total de peste opt milioane delocuinţe care urmează să fie asigurate.

Numărul locuinţelor asigurate printr-o poliţă obligatorie arputea fi însă mai mic de opt milioane după ce deputaţii au adoptatun amendament pentru ca proprietarii care au încheiat o asigurarefacultativă să nu mai cumpere şi o poliţă obligatorie. Legea a fosttrimisă pentru promulgare la Preşedinţie.

În prezent sunt peste două milioane de locuinţe asigurateindividual, iar scăderea gradului de dipersie a riscuriloracoperite de poliţa obligatorie aduce în discuţie majorareapreţului poliţei, reprezentanţii Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor apreciind că aplicarea acestui amendament ar puteaduce pe termen lung la abandonarea acestui program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO