Bănci și Asigurări

Prima ieşire pe piaţa americană după 16 ani. Cererea pentru obligaţiuni româneşti a fost de 7 mld. $. România s-a împrumutat în câteva ore de pe Wall Street cu 1,5 miliarde de dolari

Prima ieşire pe piaţa americană după 16 ani. Cererea pentru obligaţiuni româneşti a fost de 7 mld. $. România s-a împrumutat în câteva ore de pe Wall Street cu 1,5 miliarde de dolari

Autor: Razvan Voican

01.02.2012, 00:07 2045

Investitorii de pe Wall Street au vrut ieri să umple buzunarele României cu suma colosală de 7 miliarde de dolari, însă Ministerul Finanţelor a hotărât să vândă obligaţiuni pe 10 ani în limita a 1,5 mld. $ la un randament de 6,875%, nedorind să-şi asume costurile unui buffer (stoc) de lichiditate prea mare. Cuponul oferit este de 6,75% pe an, iar scadenţa de 10 ani îmbunătăţeşte profilul datoriei externe.

"Noi avem deja un buffer foarte confortabil în Trezorerie şi până la urmă te costă să iei prea mult de pe piaţă şi să ţii rezerve de lichiditate", a explicat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu programul de finanţare externă a României. El a remarcat cererea spectaculoasă venită din partea investitorilor, interesul pentru bondurile româneşti întrecând cu mult aşteptările analiştilor.

"România n-a mai făcut niciodată un asemenea deal, nimeni din regiunea noas­tră nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 mld. dolari. Este pur şi simplu recunoaşterea măsurilor de ajustare pe care România le-a luat în ultimii ani şi a interesului pe care am reuşit să-l atragem prin roadshow-ul de la sfârşitul anului trecut şi prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat Drăgoi emoţionat de succesul celei de-a doua tentative de a aduce România pe ecranele investitorilor americani.

Ope­ra­ţiunea a fost susţinută de trei giganţi financiari cu putere de distribuţie globală - Citi, HSBC şi Deutsche Bank care au fost angajaţi ca manageri ai emisiunii şi au recomandat folosirea ferestrei de oportunitate apărută pe piaţă. Drăgoi spune că interesul investitorilor arată că efor­turile de prezentare a progreselor făcute de România au început să dea rezultate.

După mai multe săptămâni de monitorizare a pieţelor, Finanţele şi-au făcut ieri curaj să iasă pe piaţa americană, cererea de 7 mld. dolari ştergând impresia negativă lăsată de eşecul din ultima parte a anului trecut provocat de o conjunctură total negativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO