Bănci și Asigurări

Prima licitaţie de titluri de stat a noului ministru al finanţelor . Randamentele scad în continuare, cererea e de patru ori cât oferta

Prima licitaţie de titluri de stat a noului ministru al finanţelor . Randamentele scad în continuare, cererea e de patru ori cât oferta

Bogdan Drăgoi, noul ministru al finanţelor

Autor: Voican Razvan

14.02.2012, 00:06 1428

Ministerul Finanţelor a plasat ieri o emisiune de certificate de trezorerie pe douăsprezece luni la un randament mediu de 5,8%, în scădere cu 0,43 puncte procentuale faţă de prima licitaţie organizată în ianuarie pentru această maturitate.

A fost prima ieşire a Finanţelor pe piaţa locală după preluarea mandatului de ministru de către Bogdan Drăgoi, care anterior conducea tocmai zona de administrare a datoriei publice. Acum ministrul caută un candidat pentru postul de secretar de stat responsabil cu Trezoreria, urmând să aleagă de pe o listă scurtă pe care se găsesc atât nume din minister, cât şi din bănci.

Suma adjudecată ieri s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei, fiind cu aproape 90% mai mare decât nivelul programat. Se prelungeşte astfel modelul licitaţiilor din ultimele două luni în care Finanţele atrag mult mai mulţi bani decât anunţă ca intenţie prin prospectele de emisiune şi reuşesc să obţină randamente în scădere.

În urmă cu un an statul plasa titluri pe un an la randamente mai mari şi cu un punct procentual faţă de rezultatul obţinut ieri, acestea apropiindu-se la un moment dat de 7%.

Volumul de lichiditate disponibil a rămas substanţial, băncile fiind dispuse să plaseze în titluri de stat peste 3,2 miliarde de lei, adică de patru ori mai mult faţă de valoarea emisiunii anunţată de Ministerul Finanţelor. La această situaţie confortabilă pentru Finanţe contribuie în continuare injecţiile săptămânale de lichiditate făcute de BNR pentru atenuarea dezechilibrului dintre băncile care au surplus de cash şi cele care înregistrează deficite.

Ieri, patru bănci au împrumutat de la BNR aproape 4,5 miliarde de lei (peste un miliard de euro) pe o săptămână la rata dobânzii de politică monetară de 5,5% pe an. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a transmis bancherilor săptămâna trecută că nu are în vedere prelungirea scadenţei la care banca centrală face injecţii de lichiditate, răspunzând astfel unor analişti care susţin că numai prin introducerea unor operaţiuni repo pe termen lung (furnizare de cash contra titluri de stat) banca centrală poate obţine un efect de scădere a dobânzilor interbancare ROBOR şi pe scadenţele lungi, ceea ce ar însemna implicit ieftinirea creditului în lei.

Cel puţin deocamdată principalii beneficiari ai creşterii lichidităţii de pe piaţa monetară sunt Ministerul Finanţelor şi companiile mari care se pot împrumuta la costuri mai mici.

Trezoreria statului încearcă să profite la maximum de această conjunctură, trecând din ianuarie la o absorbţie agresivă de fonduri de pe piaţă (circa 10 mld. lei într-o lună). În februarie a împrumutat deja 1,5 mld. dolari din SUA şi circa 4,6 mld. lei (peste un miliard de euro) de pe piaţa internă, Finanţele acumulând rezerve importante pentru susţinerea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO