Bănci și Asigurări

Prima măsură activă pentru cei cu credite în franci elveţieni: OTP suspendă rambursarea capitalului pe o perioadă de până la 2 ani. Plăteşti numai dobânda

Prima măsură activă pentru cei cu credite în franci elveţieni: OTP suspendă rambursarea capitalului pe o perioadă de până la 2 ani. Plăteşti numai dobânda

Autor: Cristian Hostiuc

10.08.2011, 12:59 5807

OTP Bank România anunţă că oferă clienţilor cu credite în francielveţieni - care sunt puternic afectaţi de creşterea acestei monede- posibilitatea suspendării temporare a capitalului pe o perioadăde până la 2 ani. De asemenea, banca reduce cu un punct procentualrata dobânzii, pe o perioadă de şase luni calendaristice.

OTP nu precizează dacă pentru această operaţiune introducecomisioane suplimentare

"Situaţia financiară la nivel global este în continuare pusă subsemnul întrebării, iar această instabilitate a avut printreconsecinţe şi aprecierea rapidă a francului elevţian. Schimbarea afost puternic resimţită de către clienţii ale căror credite sunt înaceste monede. În acest context, OTP Bank România a înţeles caresunt nevoile clienţilor şi a decis să le ofere soluţii celor carese confruntă cu dificultăţi în achitarea ratelor", a delcaratLaszlo Diosi, directorul executiv (CEO) al OTP Bank România.

De la începutul anului, francul eleveţian în raport cu leul acrescut cu 50%, ceea ce i-a lovit puternic pe cei care au crediteîn această valută. La Bucureşti, cotaţia franc elveţian/leu estecalculată indirect pe baza cursurilor leu/euro, după care seintroduce cursul euro/franc elveţian de pe piaţa externă. BNR nuare posibilitatea de a influenţa direct cotaţia franculelveţian/leu, decât dacă scade cursul leu/euro.

Românii au luat credite în franci elveţieni acum câţiva ani,când francul era cotat la 1,9-2 lei, acest produs fiind la vremearespectivă mai avantajos. Între timp, cursul leu/franc elveţuians-a dublat. În aceeaşi perioadă, cursul leu/euro a crescut cu numai30%.

Francul elveţian a urcat la un nou record faţă deleu

Miercuri, la Bucureşti, francul elveţian a atins un nou maximistoric, ajungând la 4,08 lei. Euro a fost cotat la BNR la 4,2620lei.

Ţările din Europa Centrală şi de Est au acordat în ultimii anifoarte multe credite în franci elveţieni, dar aprecierea acesteimonede din ultimii trei ani pe fondul crizei s-a întors ca unbumerang. La nivelul finanţelor europene se discută chiarinterzicerea împrumuturilor în franci elveţieni. În România,conform datelor publice, s-au dat 50.000 de credite în franci, cu ovaloare totală de 3,2 miliarde de euro. Rata de neachitare aplăţilor pentru aceste împrumuturi a ajuns în România la 10% dinvaloarea totală.

Ungaria a acordat mult mai multe credite în franci elveţieni.Guvernul de la Budapesta a îngheţat rata de schimb francelveţian/forint pentru a mai uşura din povara plăţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO