Bănci și Asigurări

Prima reacţie după decizia de politică monetară a BNR: cursul creşte, dobânzile la lei scad

Prima reacţie după decizia de politică monetară a...

Autor: Marius Oncu

06.02.2015, 00:00 1190

Cursul de schimb a crescut joi şi s-a apropiat de 4,42 lei/euro, pe volume ridicate în piaţa interbancară locală, în timp ce pe pieţele externe francul elveţian şi-a revenit uşor. La finalul zilei, euro era tranzacţionat în piaţa interbancară la 4,4160 lei, faţă de 4,4090 lei spre sfârşitul şedinţei de miercuri. Volumele au depăşit cu aproximativ trei sferturi media zilnică. Cotaţia minimă la care au fost perfectate operaţiunile s-a situat la 4,4081 lei/euro, în timp ce maximul a fost înregistrat pe finalul şedinţei, la 4,4160 lei/euro. În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,5% în raport cu euro, iar zlotul a stagnat. Pe pieţele externe, francul elveţian era tranzacţionat la aceeaşi oră în scădere cu 0,5%, la 0,9466 euro. Această cotaţie implică un curs de 4,1801 lei/franc, mai ridicat decât referinţa BNR de la mijlocul zilei. Cursul francului elveţian anunţat de BNR a scăzut joi şi a ajuns la 4,1522 lei, consemnând astfel a opta scădere din ultimele nouă şedinţe, alimentată însă doar de deprecierea monedei elveţiene pe pieţele externe, în timp ce leul a rămas stabil faţă de euro, cu o referinţă în urcare cu doar 0,1 bani, la 4,4088 lei.

Francul elveţian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de banca centrală a Elveţiei. Pentru dolar, banca centrală a anunţat ieri un curs în creştere cu 0,4 bani, la 3,8542 lei. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Dobânda Robor pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite de retail în lei, a scăzut la 1,41% pe an, de la 1,47% pe an cu o zi înainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO