Bănci și Asigurări

Primele două bănci din sistem au rămas fără credite de 7 miliarde de lei într-un an

Primele două bănci din sistem au rămas fără credite...

Autor: Ciprian Botea

18.11.2014, 18:31 489
BCR şi BRD, cele mai mari două bănci locale în funcţie de activele deţinute, au rămas fără credite de 7 miliarde de lei (circa 1,6 mld. euro) în ultimul an, adică o scădere a soldului de circa 10%, pe fondul curăţării bilanţurilor de neperformante şi al vânzărilor slabe de împrumuturi noi.
 
De cealaltă parte, Banca Transilvania, al treilea mare finanţator al economiei, a raportat o creştere cu 10% a soldului de credite şi a depăşit pragul de 20 de miliarde de lei. Banca de la Cluj a anunţat că în primele nouă luni a acordat peste 100.000 de credite noi în valoare de aproape 8 mld. lei.
 
Banca Transilvania a raportat o creştere constantă a cotei de piaţă în ultimii ani şi a ajuns să deţină 9% din activele sistemului ban­car. Cota de piaţă a băncii era de 6% în 2009.
 
Creşterea a venit în contextul în care Banca Transilvania are o rată a creditelor neperformante de numai 11%, sub media sistemului bancar, de 17% în prezent, dar care ajunsese la un maxim de 22% în primăvară. Problemele mai mici cu rău-platnicii au permis băncii să se concentreze pe activitatea de creditare, în timp ce alţi jucători din piaţă s-au concentrat pe recuperarea creanţelor şi curăţarea bilanţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO