Bănci și Asigurări

Primele statistici oficiale de la ASF. Cât de mult s-au scumpit poliţele RCA pentru transportatori: peste 40% în şapte luni

Primele statistici oficiale de la ASF. Cât de mult s-au...

Autor: Anelis Baciu

24.02.2016, 20:00 583

Poliţele auto obligatorii (RCA) pentru trans­portatori s-au scumpit cu peste 40% în decurs de şapte luni, pro­prietarii de camioane, autouti­litare şi vehicule de transport persoane fiind nevoiţi să scoată acum din buzunar în medie în jur de 4.500 de lei pentru asigurarea anuală RCA, arată prima statistică oficială pe acest segment de clienţi a Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF).

Cea mai mare creştere a tarifului pentru RCA, de 47%, a fost înregistrată pe segmentul autocamioanelor unde prima medie ajungea la 4.500 de lei în luna ianuarie a acestui an faţă de circa 3.000 de lei în vara anului trecut, în timp ce pe segmentul ve­hiculelor destinate transpor­tului de persoane prima medie a cres­cut cu 36%, până la 5.800 de lei.

În România sunt înmatri­culate circa 67.000 de camioane, iar gradul lor de cuprindere în asigurare este de 90%, ceea ce înseamnă că asigurătorii încasează circa 300 de mil. lei anual doar pe această nişă de piaţă. În prima lună din acest an companiile de asigurări au vândut 3.000 de poliţe RCA pentru transportatori din care au încasat 13,5 mil. lei.

Transportatorii au reacţionat vehement la majorarea drastică a tarifelor RCA, iar la finalul anului trecut au ieşit în stradă şi au ameninţat atât guvuernul, cât şi ASF că vor bloca Bucureştiul dacă nu vor găsi soluţii pentru temperarea creşterilor. Transpor­tatorii au reclamat atunci creşteri şi de 3-4 ori a tarifelor RCA.

Nemulţumirile transportato­rilor au determinat ASF să dema­reze controale la asigurătorii care vând poliţe auto obligatorii şi să decidă totodată stabilirea unui protocol care să prevadă limitarea creşterilor de prime la maximum 50%. Deşi concluzia de ansamblu a controlului ASF a fost că toate societăţile de asigurare res­pectă principiile actuariale ge­nerale, investigaţiile au scos la iveală o serie de abateri pre­cum probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semni­ficativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial, utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii etc.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Din aceste motive, şapte din asigurătorii verificaţi - Generali, Groupama, Allianz - Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins- au fost obligaţi să refacă calculele actuariale şi ipotezele care stau la baza stabilirii tarifelelor RCA. ASF a derulat controale inopinante la toţi cei nouă asigurători RCA, însă în cazul City Insurance şi Carpatica Asig investigaţiile nu au fost finalizate.

Anul 2015 a început şi s-a finalizat cu discuţii aprinse pe tema tarifului la RCA. Dacă spre finalul anului discuţiile au vizat creşterile în cazul transportatorilor, începutul anului a adus acuzaţii la adresa companiilor de asigurări că au majorat primele la poliţele pentru tineri.

E posibil ca majorările de tarife din ultimele luni să fie cauzate şi de intrarea în faliment a Astra Asigurări, compania deţinută de omul de faceri Dan Adamescu. Ieşirea Astra care vindea poliţe RCA la un nivel mai mic decât media celorlalţi jucători ar fi lăsat loc companiilor care au rămas să majoreze tarifele sau cel puţin a reprezentat momentul oportun pentru creşterea primelor. Companiile de asigurări resping această ipoteză şi afirmă că daunalitatea ridicată generată în specială de cheltuielile mari cu vătămările corporale i-a determinat să ia măsuri.

Vânzările de asigurări RCA au depăşit pragul de 3,2 miliarde de lei (700 mil. euro) anul trecut, fiind în creştere cu peste 15%, potrivit estimărilor ZF.† Piaţa a crescut în principal datorită majorărilor de tarife şi nu ca urmare a creşterii gradului de cuprindere în asigurare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO