Bănci și Asigurări

Primele tranzacţii-pilot între clienţi, executate pe Batavia, platforma globală de finanţare a schimburilor comerciale

Autor: Roxana Rosu

19.04.2018, 16:11 118

Batavia, platforma globală de finanţare a schimburilor comerciale, bazată pe tehnologia blockchain şi dezvoltată în comun de către un consorţiu alcătuit din Bank of Montreal (BMO), CaixaBank, Commerzbank, Erste Group, IBM şi UBS, a încheiat cu succes primele tranzacţii-pilot în timp real între clienţi corporativi.

Tranzacţiile iniţiale au cuprins comercializarea de autovehicule exportate din Germania în Spania şi textile pentru producţia de mobilier exportate din Austria în Spania.

„Primele tranzacţii în timp real între clienţi corporativi constituie un reper important în dezvoltarea platformei Batavia şi evidenţiază imensul potenţial al acestei platforme de comerţ global. Erste Group este recunoscător clientului său, compania Lenzing AG şi filialei sale Lenzing Fibers GmbH, precum şi membrului platformei Batavia, CaixaBank, pentru colaborarea de succes în realizarea uneia dintre tranzacţiile-pilot. Cu toate că este necesar să parcurgem şi alţi paşi importanţi până la integrarea completă a platformei în oferta noastră adresată clienţilor persoane juridice, Batavia reprezintă deja un nou exemplu pozitiv al modului în care noi, cei de la Erste, folosim tehnologii inovatoare pentru a acorda clienţilor noştri – inclusiv companiilor – soluţii care oferă mai multă varietate, transparenţă şi eficienţă,” a afirmat Patrick Götz, Şeful Diviziei Corporate Flow Products al Erste Bank AG cu sediul la Viena.

Platforma IBM Blockchain pune la dispoziţia clienţilor o modalitate digitală şi automată de stabilire, încheiere şi finanţare a tranzacţiilor comerciale internaţionale. Executarea tranzacţiilor-pilot a presupus utilizarea mai multor moduri de transport, acoperind diverse zone geografice şi implicând parteneri comerciali de diverse dimensiuni.

Pe parcursul întregului proces aferent schimbului comercial, Batavia asigură atât încheierea acordurilor comerciale, cât şi executarea plăţilor inteligente care pot fi declanşate automat de evenimente specifice de-a lungul lanţului de distribuţie şi înregistrate în blockchain. Platforma poate integra instrumente de urmărire şi identificare, precum şi de gestionare a riscurilor ce pot fi asociate unor evenimente importante din lanţul de distribuţie şi semnalelor transmise de dispozitive IoT [Internet of Things], agreate între cumpărător şi vânzător. Acestea, dar şi multe alte caracteristici ale Batavia, contribuie la consacrarea platformei de finanţare a schimburilor comerciale drept o bază solidă pentru viitorul ecosistem de comerţ.

Proiectul Batavia urmează să intre într-o nouă etapă ce se axează pe crearea unei soluţii tehnice funcţionale. Acest lucru ar putea presupune parteneriate cu companii fintech, instituţii financiare şi alţi lideri în inovaţie de pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO