Bănci și Asigurări

Primele trei bănci au avut un profit cumulat de 1,5 miliarde de lei la jumătatea anului, plus 50%

Primele trei bănci au avut un profit cumulat de 1,5...

Autor: Claudia Medrega

17.08.2016, 00:08 2921

Profiturile BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania depăşeau în T1 2016 jumătate din câştigul întregului sistem bancar, de 1,17 mld. lei.

BCRBRD-SocGen şi Banca Transilvania, cei mai mari trei jucători din piaţa bancară românească, au obţinut în primul semestru (S1) câştiguri cumulate de circa 1,5 mld. lei (aproximativ 330 mil. euro), în creştere cu aproximativ 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Activele totale ale celor trei bănci au avansat cu aproape 9%, la peste 157 mld. lei (aproape 35 mld. euro).

Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite fiind în creştere, în unele cazuri. Totodată, o contribuţie importantă la câştigurile băncilor a venit şi din vânzarea acţiunilor deţinute la Visa.

Rezultatele celor mai mari trei jucători indică faptul că întregul sistem bancar a rămas pe profit după prima jumătate a anului, iar câştigul cel mai probabil s-a majorat faţă de cel din primele trei luni ale anului.

În primul trimestru din 2016, profiturile cumulate ale BCR,BRD-SocGen şi Banca Transilvania reprezentau aproximativ jumă­tate din câştigul raportat la nivelul întregului sistem bancar, de 1,17 mld. lei. Activele secto­rului bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, au scăzut în primul trimestru la 370,2 mld. lei (83 mld. euro).

Topul celor trei bănci după active a rămas nemodificat în primul semestru, BCR fiind liderul pieţei bancare locale, urmată de BRD şi Banca Transilvania.

Însă, Banca Transilvania s-a apropiat de poziţia ocupată de banca românească cu capital francez, diferenţa dintre activele celor două instituţii de credit ajungând la doar 0,5 mld. lei.

Anul trecut, BRD avea o felie de 13% din piaţă, în timp ce în cazul Băncii Transilvania cota de piaţă după active a sărit de la mai puţin de 10%, până la 12,6% în urma preluării Volksbank. Rămâne de văzut dacă până la finalul anului BRD şi Banca Transilvania vor face rocada pe podium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO