Bănci și Asigurări

Primul an de pensii private a adus 3,7 milioane de angajati in sistem

Primul an de pensii private a adus 3,7 milioane de angajati in sistem

Click pentru imaginea intreaga

18.09.2008, 13:04 24

In primul an de la lansarea pensiilor private obligatorii (pilonul II), pe 17 septembrie 2007, s-au colectat contributii de la aproape 3,7 milioane de angajati, din totalul celor circa 4,3 milioane care au aderat la un fond.

Introducerea pensiilor private a revolutionat sistemul de pensii, pentru ca acum fiecare angajat are un cont individual, iar banii lui sunt investiti, spre deosebire de sistemul care a functionat pana acum, care folosea banii incasati de la angajati pentru a-i plati imediat pensionarilor.

"In primul an de functionare, sistemul de pensii administrate privat din Romania a fost marcat de doua evenimente majore si anume demararea procesului de aderare initiala (17 septembrie 2007), respectiv inceperea colectarii contributiilor (20 mai 2008)", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La data de 20 mai, Casa Nationala de Pensii a virat prima ruda de contributii catre fondurile de pensii obligatorii pentru circa 3,2 milioane de angajati. La aceste fonduri au fost obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani, dar au avut aceasta posibilitate si cei cu varste intre 35 si 45 de ani. Contributia la fondurile de pensii obligatorii este de 2% din venitul brut si urmeaza sa se majoreze cu 0,5 puncte pe an, incepand cu luna ianuarie a fiecarui an, pana la 6% in opt ani.

In luna iunie numarul angajatilor pentru care s-au virat contributii a trecut de 3,4 milioane, in iulie a ajuns la 3,5 milioane, iar in august la 3,7 milioane.

Pe piata pensiilor private activeaza in prezent 14 fonduri, dupa ce patru fonduri - Marfin, MKB Romexterra, Zepter si AG2R - au cerut CSSPP retragerea autorizatiei de functionare.

Aceste fonduri aveau prea putini participanti pentru a putea supravietui pe piata. Clientii lor au fost transferati in mod aleatoriu de Comisie catre alte fonduri.

"Din raportarile transmise catre CSSPP rezulta ca fondurile de pensii administrate privat si-au redus treptat investitiile in depozite bancare. In schimb, au continuat sa acumuleze titluri de stat si obligatiuni municipale, care sunt principalele tinte ale politicilor de investitii ale administratorilor fondurilor de pensii private, pe termen lung. Administratorii au actionat cu prudenta, reducand expunerea pe actiuni pana la doar 4,2% in luna august, fata de 5,66% in iulie, ajungand la o valoare minima pentru perioada de la lansare. Astfel, acestea au evitat efectele negative ale crizei financiare mondiale si au reusit sa conserve valoarea contributiilor participantilor", afirma oficialii CSSPP.

La sfarsitul lunii august, fondurile de pensii aveau plasate 60% din active in titluri de stat si obligatiuni municipale, 18,2% in depozite bancare, 17,2% in obligatiuni corporatiste, 4,2% in actiuni si 0,4% in fonduri mutuale.

"Printre proiectele de maxima importanta pentru CSSPP in perioada urmatoare se numara participarea la procesul de elaborare a legislatiei primare in domeniul pensiilor private, respectiv colaborarea cu Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, in vederea promovarii legii privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private. Infiintarea Fondului de Garantare se afla, de asemenea, printre prioritatile CSSPP", spun oficialii Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO