Bănci și Asigurări

Isărescu a inundat luni piaţa interbancară cu lichiditate: le-a dat băncilor 10,5 miliarde de lei contra titluri de stat în prima operaţiune repo din acest an. A scăzut prea mult inflaţia şi cursul, iar dobânzile la lei au crescut prea mult?

Isărescu a inundat luni piaţa interbancară cu...

Autor: Claudia Medrega

06.08.2018, 14:03 6174

BNR le-a dat astăzi băncilor 10,5 mld. lei în prima operaţiune repo organizată în 2018, prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le lichiditate.

Dobânda la care sumele au fost oferite a fost de 2,5% - egală cu dobânda de politică monetară, setată la acest nivel din primăvara acestui an.

Pe parcursul acestui an nu au mai apărut sincope mari de lichiditate, astfel că BNR nu a fost pusă în situaţia de a face operaţiuni repo în primele şapte luni.

Banca centrală reluase în toamna anului 2017 injecţiile de lichiditate, după o pauză de aproximativ doi ani, în condiţiile în care începuse raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei. BNR a organizat anul trecut 8 licitaţii repo în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, sumele injectate pe parcursul acestei perioade în piaţă oscilând în intervalul 1 mld. lei - 9,35 mld. lei.

Această injecţie de lichiditate poate să semnaleze faptul că inflaţia a scăzut prea mult, la fel şi cursul valutar leu/euro, care au coborât la 4,62 lei. Pe de altă parte, poate să semnalizeze faptul că dobânzile pe piaţa interbancară au crescut prea mult, ele aflându-se în jurul la 3,5%, nivel egal cu dobânda Lombard de penalizare. 

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a sărit în acest an peste nivelul dobânzii-cheie setat la 2,5%. După ce în primul trimestru a oscilat preponderent în jurul pragului de 2%, ROBOR la trei luni a fost în ultimele luni pe un trend ascendent, urcând până la 3,47%, fiind de circa patru ori peste nivelul din prima parte a anului 2017. Astăzi, ROBOR la trei luni a coborât la 3,4%.

Raliul dobânzilor interbancare a început în luna septembrie 2017 în contextul suprapunerii mai multor factori, precum majorarea sumelor ajunse la buget, aşteptările inflaţioniste în creştere sau neliniştea investitorilor străini.

În condiţiile în care deficitul de lichiditate şi creşterea dobânzilor au continuat în ultima parte a anului trecut, pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară, BNR a decis să pompeze bani în economie prin intermediul licitaţiilor repo în cadrul cărora  achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO