Bănci și Asigurări

Primul semn al impactului aprecierii francului: Restanţele au crescut cu 55 mil. lei în decembrie la o creştere a cursului de 1%

Primul semn al impactului aprecierii francului:...

Autor: Ciprian Botea

10.02.2015, 16:01 708

Circa 710.000 de persoane fizice aveau la finalul anului trecut restanţe de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţiile financiare nebancare, potrivit datelor publicate în ultimul buletin lunar al BNR. Sumele restante au crescut cu 95 milioane de comparativ cu luna noiembrie, pe fondul deterio­rării portofoliilor de credite în franci elveţieni.

Bancherii reuşiseră să cureţe în vara anului trecut o parte din portofoliile de credite în franci elveţieni, prin scoaterea în afara bilanţurilor şi vânzarea către firme de recuperare a creanţelor. Sumele restante se stabilizaseră la echivalentul a 1,6 mld. lei între iulie şi noiembrie, dar au revenit peste 1,7 mld. lei în decembrie, un plus de 55 mil. lei, pe fondul creşterii cursului de schimb. Practic, restanţele au crescut cu 3% la o mişcare a cursului de schimb leu/franc de puţin peste 1%, ceea ce arată că mulţi debitori în franci se află la limită cu plata ratelor după ce în perioada de criză au suportat o apreciere a cursului de peste 60%.

Este de aşteptat ca o creştere mai vizibilă a restanţelor să fie observată odată cu publicarea datelor aferente lunii ianuarie. Leul s-a depreciat brusc în faţa francului la jumătatea lunii ianuarie, iar unii debitori au fost nevoiţi să-şi achite ratele chiar la un curs de 4,6 lei/franc, adică mai mult decât dublu faţă de nivelul la care au contractat creditele în 2007-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO