Bănci și Asigurări

Prin majorarea dobânzilor, Fed, Banca Angliei şi banca naţională a Cehiei forţează creşterea costului creditului în lumea dezvoltată

Prin majorarea dobânzilor, Fed, Banca Angliei şi banca...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.11.2017, 00:04 542

Ceea ce pentru Banca Angliei, gardianul economiei britanice după Brexit, a fost o zi istorică, pentru banca centrală a Cehiei, gardianul celei mai dezvoltate economii est-europene, a fost o nouă şarjă în lupta cu inflaţia.

Banca Angliei a majorat ieri dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimul deceniu. Tot ieri, şi banca naţională a Cehiei a majorat costurile finanţării, dar pentru a doua oară în acest an. Specialiştii spun că astfel instituţia cehă, după ce a dat startul, a stabilit şi ritmul creşterilor dobânzilor în Europa.

Membrii comisiei de politică monetară a Băncii Angliei au votat majorarea dobânzii cheie cu 0,25 de puncte procentuale, la 0,5% şi menţinerea la zece miliarde de lire sterline a stocului de achiziţii de obligaţiuni corporate şi la 435 de miliarde de lire a celui al achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale - programul de ajustare cantitativă prin care instituţia stimulează economia. Prin decizia de ieri, practic instituţia a inversat o reducere a dobânzii efectuată în august 2016 pentru a relaxa politica monetară şi a ajuta economia cu finanţare mai ieftină după votul pentru Brexit. Însă, votul de ieri privind creşterea dobânzii nu a fost în unanimitate, ceea ce reflectă temerile unora dintre analişti că banca a acţionat prea devreme.

Potrivit teoriei economice clasice, o bancă centrală majorează dobânzile când este îngrijorată că economia înaintează prea rapid, împingând inflaţia prea sus. În Marea Britanie care-şi aşteaptă Brexit-ul, această teorie nu se aplică, scrie The Guardian. Unii analişti spun că dobânda este majorată din cauza pesimismului privind perspectivele economiei. Economia nu şi-a revenit complet după marea criză şi nu are capacitate de rezervă, iar productivitatea este scăzută. Lipsa creşterii bazate pe investiţii frânează productivitatea. În aceste condiţii, este riscant ca finanţarea să rămână foarte ieftină. Bloomberg a remarcat că în Marea Britanie costurile creditării au fost în ultimii zece ani la cele mai scăzute niveluri din istorie, mai jos chiar decât au fost în Marea Depresiune şi în al Doilea Război Mondial. Brexitul a păgubit deja economia britanică.

Creşterea PIB a încetinit, de la peste 2,5% în primul trimestru din 2014 la 1,5% în trimestrul doi al acestui an. Valoarea de piaţă a firmelor cu operaţiuni orientate spre piaţa britanică a scăzut. Inflaţia mai mare a erodat veniturile reale. Lira s-a depreciat, dar a scăzut şi competitivitatea exporturilor. Iar regiunile mai sărace au devenit mai dependente de fondurile UE.

„O decizie de a majora dobânzile când salariile reale scad riscă să micşoreze fitilul bombei britanice a datoriilor gospodăriilor“, spune Fran Boait, CEO al Positive Money.

În Cehia, banca centrală a ridicat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte procentuale, la 0,5%. Instituţia a dat startul creşterilor dobânzilor europene în august. Înăsprirea politicii monetare vine în contextul luptei băncii pentru aducerea sub control a inflaţiei, care planează deasupra pragului ţintă de 2%. Cehia are cea mai scăzută rată a şomajului din UE, ceea ce alimentează o creştere a salariilor deja pronunţată.

În SUA, unde economia care şi-a revenit mai rapid decât cea europeană, politica monetară este de mai mult timp pe un curs de înăsprire, iar specialiştii spun că tendinţa va fi menţinută sub noul preşedinte al Rezervei Federale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO