Bănci și Asigurări

Producţia industrială a crescut cu 8% în primele şapte luni, unul dintre cele mai puternice ritmuri de la criză încoace

Producţia industrială a crescut cu 8% în primele...

Autor: Iulian Anghel

13.09.2017, 00:08 963

♦ Producţia industrială a crescut, la şapte luni, cu 8% faţă de acelaşi interval din 2016, acesta fiind unul dintre cele mai puternice avansuri înregistrate de la criză încoace ♦ Industria a avut o contribuţie de 1,7% din creşterea economică a României de 5,8% înregistrată în semestrul I din 2017.

Revenirea economică a Uniunii Eu­ropene îşi pune amprenta pe evoluţia industriei româ­neşti, având în vedere că indus­tria face aproape in sfert din PIB şi reprezintă o bună parte din expor­turile României.

Potrivit datelor de stăptămâna trecută publicate de Institutul Naţional de Statistică, industria a avut o creştere de 7,3% semestru la semestru, cu o pondere de 23% în PIB. Astfel, industria a putut contribui cu 1,7 puncte procentuale la creşterea economică de 5,8%, revenind, după doi ani, pe locul întâi în ce priveşte contribuţia la creşterea economică. În 2015 şi 2016 comerţul a fost segmentul care a contribuit cel mai mult la creşterea economică. În semestrul întâi, industria a contribuit la creşterea economică cu 1,7%, iar comerţul cu 1,5%.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR în primele şapte luni, comparativ cu perioada similară din 2016, producţia industrială a fost mai mare cu 8%, ca efect al creşterilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare a crescut cu 8,6%, industria extractivă, care a suferit enorm în ultimii ani, a avansat cu 3,3% iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat acrescut cu 2,2%.

Totuşi, în iulie 2017, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 3%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-3,4%) şi în industria extractivă (-2,5%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 7,4% ca serie brută şi cu 8,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Alte date ale INS au anticipat evoluţia bună a industriei. În primele şapte luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,4%, în vreme ce comenzile noi din industria prelucrătoare au avansat cu 11,5%.

„Aceste evoluţii exprimă premise de continuare a climatului pozitiv în sfera industriei până la final de an, evoluţie determinată de impulsul exporturilor şi de momentul pozitiv din sfera consumului susţinut de mix-ul relaxat de politici economice”, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Pe teren lucrurile se văd totuşi altfel decât o indică statisticile înfloritoare.

Vlad Andrei Alexandru Sales and Marketing Manager al distribuitorului de produse metalurgice Senal din Bacău spune, comentând creşterile din industrie raportate de INS: cifrele (în special cifra de afaceri) ar trebui corelate în primul rând cu nivelul costului materiei prime (la oţel preţul semifabricatelor – tablă, oţel, ţeavă etc. a crescut cu minim 20%) şi în al doilea rând cu evoluţia salariilor.

„Dacă luam în calcul creşterea costurilor care este de peste 10% comparativ cu Q4 2016, interpretarea mea ar fi ca industria este pe minus. Consumul pe care firma noas­tră îl observă în piaţa (categoric subiectiv şi influenţat de foarte mulţi factori) este usor sub cel din 2016 pe plan intern. Ob­serv cu în­gri­jorare starea sectorului in­dustrial un­de, în afara de automotive, industria pre­lu­­­crătoare în frunte cu clasicele prelucrări mecanice se degradează anual, indiferent de cât de bine sau rău merge economia. Mar­jele acestor firme scad anual, iar investiţiile sunt de cele mai multe ori inexistente”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO