Bănci și Asigurări

Profesorul american de economie Jeffrey Sachs, la Bucureşti: „Am fost naiv în anii ‘90 să cred doar în puterea pieţelor de a rezolva totul”. „În Statele Unite suntem în situaţia de a avea creştere economică, dar nu şi creştere de bunăstare generală a populaţiei.”

Profesorul american de economie Jeffrey Sachs, la...

Autor: Sorin Pâslaru

09.03.2018, 00:08 6211

„În Statele Unite suntem în situaţia de a avea creştere economică, dar nu şi creştere de bunăstare generală a populaţiei. Starea de bine a populaţiei (wellbeing - engl.) scade de la an la an, iar oamenii sunt nemulţumiţi. Speranţa de viaţă scade.”

Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti americani din lume, Jeffrey Sachs, cel care i-a consiliat pe Mihail Gorbaciov şi Boris Elţîn pentru introducerea economiei de piaţă după colapsul Uniunii Sovietice, a spus ieri la Bucureşti că România trebuie să rămână o economie deschisă şi să pledeze pentru o Uniune Europeană cât mai puternică.

„Economia mondială arată bine, dar depinde ce decizii vor lua liderii lumii. Speranţa este la Franţa şi Germania şi la Uniunea Europeană. Preşedintele Americii, Donald Trump, nu înţelege nimic din economie, iar politica sa de a introduce bariere tarifare şi taxe vamale este o ameninţare pentru economia SUA. Sper ca Uniunea Europeană să nu treacă la măsuri de răspuns prea dure. Pentru o ţară precum România aveţi nevoie de creştere sustenabilă, investiţii în industriile înalte, dacă vreţi o economie performantă în viitor.”

Jeffrey Sachs este cunoscut pentru poziţiile sale foarte critice la adresa lui Donald Trump, fiind de altfel în linie cu majoritatea profe­sorilor de la marile universităţi americane.

El a avut ieri la Bucureşti cuvinte foarte dure la adresa liderului american, Donald Trump, despre care a spus că nu înţelege principii elementare ale economiei, care se predau în a doua săptămână de cursuri la studenţii de anul I. „Faptul că a fost votat nu înseamnă că el reprezintă cu adevărat America. Eu nu ştiu pe nimeni care să fi votat cu Donald Trump, spre exemplu, pentru că locuiesc în Manhattan”, a spus Sachs.

El a afirmat foarte dur că guvernul american este astăzi în mâinile corporaţiilor americane. „Companiile petroliere, produ­cătorii de alimente, marile bănci, producătorii de armament conduc Statele Unite. Pot să spun că este mai rău decât în China, unde statul a rămas puternic, dar aici, în America, aceste corporaţii mari au devenit însăşi statul. Lăcomia a scăpat de sub orice control, totul este consu­merism. America a devenit disfuncţională”, a susţinut Sachs.

Totuşi, la întrebarea ZF dacă în China ar putea să aibă o asemenea voce critică la adresa guvernului şi corporaţiilor, Sachs a admis:” Acolo aş fi în închisoare pentru criticile mele.“

Profesorul a susţinut că, spre deosebire de Statele Unite, China are avantajul planificării. „America şi-a pierdut capacitatea de a planifica. Fiecare guvern ar trebui sa aibă o instituţie care să se uite înainte cu 20 de ani. Noi am pierdut-o. Funcţionăm de pe o zi pe alta. Este ca şi cum nu ai mai avea cortexul prefrontal (partea din creier responsabilă de raţionamente - n.red.)”, s-a arătat foarte critic Sachs.

Economistul american, care şi-a început rolul de consilier pentru liderii politici ai lumii care voiau să-şi conducă ţările spre economia de piaţă cu Bolivia în 1985, spune astăzi că instituţiile au un rol cheie în economie şi că „a fost naiv în anii ‘90 să creadă doar în puterea pieţelor de  a rezolva totul”.

El a fost considerat unul dintre artizanii dezarticulării economiilor etatiste din fosta Uniune Sovietică, din Polonia şi din alte ţări din Europa de Est, dar acum crede că cel mai bun model este cel al ţărilor nordice, adică aşa- numitul model suedez, în care statul să aibă o intervenţie masivă în economie.

„În Statele Unite suntem în situaţia de a avea creştere economică, dar nu şi creştere de bunăstare generală a populaţiei. Starea de bine a populaţiei (wellbeing - engl.) scade de la an la an, iar oamenii sunt nemulţumiţi. Speranţa de viaţă scade. Oamenii devin obezi, creşte rata celor care sunt depresivi. Este ceva greşit cu mintea şi trupurile oamenilor. Mergem într-o direcţie greşită”, consideră Sachs.

El are o imagine foarte pesimistă a ceea ce se întâmplă astăzi în societatea americană. „Oamenii nu mai au încredere unii în alţii, devin violenţi. De asta şi avem o creştere a numărului de ucideri în masă în şcolile americane”, a spus Sachs foarte ferm în legătură cu conexiunea între modul cum evoluează economia şi starea generală a societăţii din America.

Totuşi, PIB-ul SUA a crescut cu 2,8% anul trecut, iar pentru anul acesta este prevăzută o creştere excepţională de 4% ca urmare  a planului Trump de a reduce taxele pentru corporaţii şi pe venit, ceea ce va însemna 1.500 de miliarde de dolari injectaţi în economie.

Sachs atrage atenţia asupra faptului că indicatorul PIB - Produsul Intern Brut - nu mai reflectă în mod real ce se întâmplă în economie şi societate. „PIB-ul nu reflectă, spre exemplu, poluarea aerului, calitatea vieţii în general. Creşterea poate fi confiscată pur şi simplu de câţiva oameni sau câteva companii. Trebuie să vedem dincolo de PIB (beyond GDP - engl.)”.

El spune că importante sunt viaţa oamenilor şi bunăstarea lor şi dacă aceasta nu se atinge, degeaba există creştere de GDP.

Sachs acuză situaţia actuală din Statele Unite, prin care normele antipoluare au fost liberalizate. „20 de ani de progres în lupta contra poluării au fost şterşi. Campania lui Trump este demagogie pură. El spune că o să salveze joburile celor din industriile poluante, dar va pierde de fapt toată economia.”

Problema este că foarte multe ţări se bazează în continuare pe cărbune pentru a produce energie, în Europa în ţări precum Polonia sau Germania, dar este nevoie de cooperare globală pentru a produce energie verde.

El crede că, spre deosebire de Statele Unite care s-au retras din acordurile de mediu, China va fi de acum în linia întâi, pentru că „i-a ajuns cuţitul la os”.

„Autorităţile din China vor merge spre producţie de energie verde, pentru că nu au de ales. În marile oraşe pur şi simplu nu se mai poate respira”, a spus Sachs.

El afirmă că China militează pentru o reţea globală de energie, ceea ce nici Uniunea Europeană nu a pus încă la punct, şi crede că nu este utopic să ne gândim că  în următoarele decenii căldura din Sahara (Africa) va putea fi transformată în energie solară şi transportată în China prin cabluri uriaşe.

Totuşi, creşterea poluării globale este cauzată de creşterea economică a Chinei cu 7-10% pe an în ultimele 3-4 decenii, arată datele.

Astfel, în 1980 China producea 1,4 miliarde tone metrice de dioxid de carbon, despre care s-a demonstrat că este cauza încălzirii globale, iar SUA 4,7 miliarde tone metrice. În 2012, China ajunsese la 8,1 miliarde tone metrice dioxid de carbon, iar SUA la 5,2 miliarde tone metrice. India a crescut în aceeaşI perioadă de la 0,3 mld. tone metrice CO2 la 1,8 mld. tone metrice CO2, conform The World Almanac of Book and Facts 2016, editat de World Almanac Books. Russia a scăzut în aceeaşI perioadă de la 3 mld tone metrice la 1,8 mld. tone metrice.

„Toate ţările trebuie să coopereze şi să se gândească la cum vor să arate viitorul. Care este lumea pe care o vrem? Vrem o planetă a păcii, a prosperităţii şi a dezvoltării sustenabile? Lumea pe care o vrem trebuie să fie în centrul acţiunii noastre politice.”

Sachs afirmă că în acest moment guvernul de la Washington este capturat de marii industriaşi, dar oamenii pot schimba cursul guvernării prin vot. El s-a referit la fraţii Koch, unii din cei mai mari industriaşi ai Americii, cu companii industriale cu afaceri de zeci de miliarde de dolari, care sprijină mişcările conservatoare din America şi îşi impun măsuri la nivel guvernamental în folosul companiilor lor, spune Sachs.

„Fraţii Koch au doar 2 voturi, chiar dacă au afaceri de 120 de miliarde de dolari.”

Într-o tiradă împotriva marilor companii petroliere americane, precum ExxonMobil, Chevron sau BP (din UK), Sachs a spus că acestea sunt vinovate pentru creşterea nivelului oceanului planetar prin producţia de combustibili fosili, care aduce poluare, încălzire globală şi topirea gheţarilor, şi că trebuie să plătească despăgubiri pentru aceasta.

„Avem puterea votului. Statul New York a dat în judecată ExxonMobil şi Chevron pentru daune de 40 de miliarde de dolari cauzate de creşterea nivelului mării, care provocă cheltuieli majore pentru New York City şi insula Manhattan”, a spus Sachs.

„Vedem ce înseamnă creşterea fără discernământ în toată lumea. În Beijing sau în Delphi oamenii realizează că nu mai pot respira. Vor apărea crize de apă în zone dens populate precum sudul Chinei. Trebuie neapărat şi neîntârziat să decarbonizăm economia, să producem energie fără cărbune şi să nu mai folosim în transport acest combustibil”, spune profesorul.

Oamenii realizează astăzi că nu mai este niciun moment de pierdut pentru decarbonizare, iar evoluţia rapidă către maşini electrice va da peste cap industrii întregi, afirmă profesorul american.

„Mare atenţie la cei care sunt conectaţi la industria automotive germană, cum sunteţi voi aici, în estul Europei. Germanii sunt cei mai buni ingineri de motoare cu combustie internă, dar la producţia de maşini electrice au rămas în urmă. Peste 10-20 de ani nu vor mai fi competitivi. România, Cehia, Polonia, Slovacia depind de industria auto germană, dar motoarele diesel vor dispărea într-un ritm pe care nu ni-l imaginăm astăzi. Această tendinţă este periculoasă pentru industria din Europa Centrală. Este o mare întrebare dacă chinezii nu sunt mai pregătiţi pentru producţia de maşini electrice. Din punctul meu de vedere, România trebuie să folosească preşedinţia din 2019 a Consiliului Uniunii Europene pentru a pune pe masă o strategie de trece pe a Europei la o economie low-carbon”, a spus Sachs.

sorin.pislaru@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO