Bănci și Asigurări

”Profetul” Soros a avut dreptate încă o dată şi s-a îmbogăţit din nou din pariuri inteligente împotriva curentului

”Profetul” Soros a avut dreptate încă o dată şi...

Autor: Lorena Cornea

24.06.2016, 15:39 55912

George Soros, unul dintre cei mai mari jucători financiari la bursă cu o avere de 24.9 de miliarde de dolari, a devenit de-a lungul timpului un foarte respectat guru al investiţiilor.

Soros s-a născut în Ungaria în anul 1930, iar în 1947 reuşea să migreze în Anglia, supravieţuind astfel celui de-al Doilea Război Mondial. Cât timp a fost student în Anglia, acesta a locuit cu unchiul său, iar după finalizarea studiilor s-a mutat în New York ca să lucreze drept speculant pentru FM Mayer.

Unii îl ştiu pe George Soros drept „omul care a păcălit Banca Angliei”, titlu care i-a fost acordat în 1992 când, dintr-o speculaţie foarte riscantă în valoare de zece miliarde de dolari (a presupus că lira sterlină se va deprecia), a reuşit să scoată un profit de un miliard de dolari. A donat 8 miliarde de dolari pentru educaţie şi sănătate şi şi-a lăsat amprenta şi asupra Ungariei, ajutând la convertirea acesteia de la comunism la capitalism între aniii 1984 şi 1989.

Soros este şi un jucător înrăit de poker, iar acest lucru îi oferă capacitatea de a analiza atent toate probabilităţile într-un mediu incert. "Abilitatea nostră este să acceptăm o lume cu informaţii incomplete (una dintre definiţiile jocului de poker) ne afectează capacitatea de a ne descurca în ea", este de părere mogulul bursei. El şi-a făcut averea jucând la bursă, speculând fiecare mutare favorabilă şi transformând bursa într-un joc de poker al realităţii.

Miliardarul a spus că lira ar putea scădea cu 20% faţă de dolar dacă Marea Britanie voteză să iasă din Uniunea Europeană, o devalorificare mult mai mare şi toxică decât pariul lui din 1992, a scris Business Day.

„Lira va scădea cu cel puţin 15% şi porbabil chiar mai mult de 20% pană la o valoare mai mică de 1.15 dolari”, a declarat marţi Soros pentru TK Guardian.El consideră că votanţii subestimează adevăratele costuri ale Brexit-ului, care ar avea un „impact dramatic imediat” asupra burselor economice, asupra investiţiilor şi asupra joburilor.

„Prea mulţi cred că părăsirea UE nu va avea niciun efect asupra finanţelor personale, dar aceasta este o iluzie! Brexit-ul va avea cel puţin un efect imediat pentru fiecare om de rând: valoarea lirei sterline va scădea grav”, a mai spus miliardarul.

Votul Brexit s-a desfăşurat vineri, iar britanicii au votat „pentru” ieşirea din Uniunea Europeană în proporţie de 52%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO